פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
זהירות, חורף כלכלי
מהנדס אזרחי (יום שני, 17/10/2005 שעה 0:02) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

דויד מצטער לקלקל לך אבל
הלינק המצורף מדבר בעד עצמו

''איך תשפיע עלינו ההאטה האמריקנית? היא כבר משפיעה. יצוא תעשיות ההיי-טק כבר צולע ודורך במקום. ישראל כבר משכה חזרה - ''השהתה'' - את הבקשה למיליארד עד שני מיליארד דולר סיוע להתנתקות ול''נגב וגליל''. רוב המניות הישראליות הרשומות למסחר בנאסד''ק נופלות בקצב מואץ''

_new_ הוספת תגובה



תודה והערות....
דוד סיון (יום שני, 17/10/2005 שעה 7:32)
בתשובה למהנדס אזרחי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הפעם, בניגוד לפעמים אחרות, אני חייב להודות לך כי הפנית את תשומת ליבי למאמר מעניין וחשוב. הוא הוכנס בכבוד לרשימת המעודפים שלי.

הרבה שנים עברו מאז פגשתי את סבר פלוצקר כעורך כלכלי של עיתון שמאלי. למרות הגוון הפוליטי-פופולרי של המאמרים שלו יש לו ראיה טובה של המציאות הכלכלית, ויותר חשוב, כאשר הוא לא עוסק בפוליטיקה הוא מאד אמין. הוא גם מוכן לענות לשאלות טלפוניות של מי שרוצה לאמת עובדות בדרך נוספת.

סבר פלוצקר גם יודע לכתוב ולבחור כותרת. אבל הפעם הוא לא הראשון שהעלה את החשש מהחורף הכלכלי וכמו עיתונאים מתקשה לתת את הקרדיט המתאים. הבעיה שבה הוא מטפל מעסיקה הרבה עיתונאים וחוקרים כבר הרבה זמן - מאז שבוש וגרינשפאן הנהיגו את המדיניות המרחיבה (הראשון בהיבט הפיסקלי והשני בהיבט המוניטרי) שלהם.

התעלומה של כל העוסקים בנושא היא מתי תקרה המפולת הזאת באמת. כבר כמה שנים חוזים את המפולת הזאת בלי בעצם לציין תאריך. כך גם עושה סבר פלוצקר הפעם אם כי הוא רומז על הטווח הקצר.

דבר אחרון, כבר הרבה שנים אני טוען שלחיות על חשבון מתנות או כספו של מישהו אחר לאורך זמן זה מסוכן, וחלק מן המאמרים שלי כאן מדגישים זאת. לעומת זאת כאשר אני מייצר את מקור ההוצאות שלי מצבי יהיה הרבה יותר טוב. זה נכון לגבי הפרט, המשפחה והעם (או עמים). מי שמרגיל את עצמו לאוברדראפט מתקשה מאד בתהליך הגמילה.
_new_ הוספת תגובה



שאלה
מהנדס אזרחי (יום שני, 17/10/2005 שעה 21:21)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הרי כתבה שניכתבה היום במעריב על השתפרות המצב העיסקי בהייטק. בניגוד למה שכתב סבר.

כיצד אפשר לפשר עם הכתבה של סבר פלוצקר
אם בכלל?

_new_ הוספת תגובה



הסבר אפשרי
דוד סיון (יום שלישי, 18/10/2005 שעה 8:35)
בתשובה למהנדס אזרחי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

סבר פלוצקר מציג את המצב במקרו גלובלי וגם מציג את ההיגיון הכלכלי של ההתפתחות שהוא צופה תבוא. הוא מדבר על כיוון אבל לא על המועד (הוא אולי רומז שזה קרוב) ולא על העוצמה של הירידה בפעילות הכלכלית בארה''ב. אין ספק שאם הצפי של פלוצקר יתממש אז האווירה שמתאר המאמר של גלוברמן תשתנה לרעה.

אפשר גם להסביר את הדברים מהצד השני - של תעשיית ההי-טק בארץ. יתכן שסבר פלוצקר צודק והיצוא ההיי-טקי צולע או דורך במקום. אבל אולי ברמת החברות בארץ זו רק תופעה זמנית והם רואים התפתחות חיובית (צמיחה מחודשת). יש עוד גורמים רבים שברמת המיקרו (של תעשיית ההי-טק בארץ או חלק ממנה) מסבירים משהו:
1. תעשיית ההי-טק מנצלת עודפים מהזמנים הטובים - 2003 עד ימים אלו.
2.אולי האווירה שמוצגת במאמר היא רלוונטית רק לחלק מהחברות במשק הישראלי. אולי מנהלי אותן החברות יודעים שהשוק הספציפי בו הם פועלים בכל זאת צומח (אולי הם גם לא תלויים במכירות לארה''ב...).
3. הם, המנהלים הללו, כנראה באמת היו יותר זהירים בצד ההוצאות על היצור.
4. ככלל ההשפעה של תופעות בכלכלה לוקחת זמן. אם באמת יש האטה בשוק האמריקאי זה עוד יקח זמן עד שזה יחלחל למציאות פה וישפיע על התוצאות העסקיות.
_new_ הוספת תגובה



מחירים בארה''ב במגמת עליה
מהנדס אזרחי (יום רביעי, 19/10/2005 שעה 8:38)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

יש עליית מחירים בארה''ב ובמיוחד קליפורניה.

מאז כשלושה חודשים הרבית על הלואות (למשכנתאות) עלתה משישה אחוזים (אפס נקודות) ל 6.75% (עליה של 3/4 אחוז בתוך 3 חודשים וזה הרבה) באותם תנאי הלוואה.
לעומת זאת הרבית על חסכונות ירדה מ 2.81% ל 1.5% (השקעות CD ) ההסבר שניתן לי היה שמעט אנשים חוסכים... מה שבהחלט מסתדר עם המאמר של סבר.

על פי הבנתי וידיעותי (בכלכלה) נראה שסבר אכן צופה למרחוק.
_new_ הוספת תגובה



''סבר אכן צופה למרחוק''
ישראל בר-ניר (יום רביעי, 19/10/2005 שעה 17:15)
בתשובה למהנדס אזרחי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

יותר מדוייק יהיה לאמר שסבר ''סבר אכן צופה מרחוק'', ועל זה נאמר כבר בהקשר אחר ''מה שרואים מכאן לא [תמיד] רואים משם . . .''
אם מנטרלים את עליית מחירי הדלק, עליית המחירים כאן היא בקושי שבריר של אחוז. אינני יודע מתי סבר או המהנדס האזרחי הלכו לקנות בסופר מארקט כאן בפעם האחרונה, או מתי מי שהוא מביניהם רכש כאן איזה שהם מוצרים ברי קיימא אחרים. כשאני משווה את מה שאני מוציא בקניה ממוצעת בסופר מארקט למה ששלמתי לפני שנה, כמעט ואינני רואה הבדל. המציאות המתוארת על ידם היא אולי נכונה לארץ, בארה''ב עדיין לא שמעו עליה.
לא כל מה שמתפרסם בניו יורק טיימס (שהוא בדרך כלל מאוד מגמתי ומחפש סיבות לתקוף את המימשל הנוכחי בכל תחום אפשרי), משקף נכונה את המציאות.
_new_ הוספת תגובה



סבר אכן רואה טוב
דוד סיון (יום רביעי, 19/10/2005 שעה 18:34)
בתשובה לישראל בר-ניר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

א. ראשית הטענות שלך לגבי ה''אינפלציה'' די דומות למה שאני קורא בימים האחרונים במקורות האמריקאים (Yahoo) ולכן אמינות. אבל זו לא כל התמונה כי צריך לראות ולחשוב מה הולך לקרות בגלל העליה המשמעותית במחירי האנרגיה. אם וכאשר זה יקרה זה ישפיע על מחירי המוצרים האחרים. גם גרינספאן ''מודאג קצת'' מההשפעה של מחירי הדלק והאנרגיה. לכן מעלה את הריבית במשך תקופה די ארוכה כבר.
אבל זה לא העיקר.

ב. סבר מצייר תמונה שרלוונטית מאד למשק הישראלי. נקודת המוצא שלו היא שתעשיית ההי-טק בארץ מונעת בעיקר בגלל התעשייה המקבליה בארה''ב וזו החלה לצלוע.

במקביל שיעורי חיסכון נמוכים וגירעון מצטבר בתקציב ובמאזן הסחר מאיימים על יציבות המשק האמריקאי. את זה לא סבר פלוצקר המציא וזה ידוע לנגיד גרינספאן ולכל מי שצריך לדעת (ולא אטריח אותך בשלב זה בקישורים נוספים). אחרי הכל מי שנמצא באובר-דרפט לא יכול לעשות זאת בלי סוף.

שני התהליכים הללו כמובן ישפיעו על המשק הישראלי דרך הפגיעה בצמיחה. למיטב הבנתי גרינספאן לא ממש מודאג ולא טוען שצפוי משבר ממשי. מצד שני הוא אחד האשמים שישנו חוסר האיזון בין החיסכון וההוצאה של האמריקאים.

סבר פלוצקר רואה די טוב...
_new_ הוספת תגובה



תגובה למאמר שהוזכר כאן מ ynet
חזי (יום שני, 17/10/2005 שעה 14:24)
בתשובה למהנדס אזרחי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מה שמייחד נבואות ''שחורות'' שאם לא מתקיימות שוכחים אותם מהר מאוד.
אם מתקיימות, מעלים תרועות צהלה אדירות.

כלכלה מתאפיינת מאז ומתמיד בתקופות גיאות ושפל.
לא צריך להיות גאון כלכלי כדי לחזות שפל, בעתיד.
החוכמה היא להצביע ממש על הזמן שזה עומד להתרחש.

הוזכר בדיון זה, כי המשק הישראל מתאפיין בתקופות מיתון מתמשכות.
הסיבה לכך היא האופי של הצרכן הישראלי הממוצע.
כאשר הוא מרגיש ''טוב'' מבחינה כלכלית, הוא מתיר כל רסן ויוצא לקניות ללא מעצורים. אז חייבים ''ליצור'' מיתון כדי לעצור אותו.

מה שגרם להתפתחותה הכלכלית המהירה של ארצות הברית, הוא אותו בולמוס קניות, אשר מלובה ע''י אמצעי התקשורית ההמונית.
השפעתה התרבותית של ארצות הברית על העולם כולו, ''העבירה'' בולמוס זה גם למדינות אחרות, וכיום אפילו לסין.
עודף של 100 מיליארד דולר במאזנה של סין, אינו יכול להביא משבר כלכלי עולמי.
כפי שגרעון של מאות מיליארדי דולרים בחשבונה של ארה''ב אינו יכול (כשלעצמו) להביא למשבר.
מנטליות הקניות הינה המנוע החזק ביותר להנעתה של הכלכלה.
_new_ הוספת תגובה




חזרה לפורוםהסיפור המלא
מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי