| שיטת RPN היא באמת יצירה של מתמטיקאי פולני, יאן לוקסביץ, והוא הגה אותה כבר בשנת 1920. הרעיון היה למצוא שיטה בה אין קדימות לפעולות חשבון מסויימות על פני פעולות אחרות ולכן אין גם צורך בסוגריים.
בשיטת RPN יש שימוש נרחב ב„מחסנית” (stack): מכניסים את המספר הראשון למחסנית, את המספר השני למחסנית (ואם רוצים אפשר גם להכניס מספרים נוספים). כשבוחרים בפעולת חשבון, המחשב נוטל את שני המספרים האחרונים שהוכנסו למחסנית, מבצע עליהם את פעולת החשבון, מוחק אותם ומכניס במקומם את התוצאה: דוגמא: במקום 3 + 2 יש לכתוב 3 2 +. במקום (3+2)*5 יש לכתוב 5 2 3 + *. זה נראה מסורבל, אבל למחשבים שפועלים כך יש מהירות עצומה. יש שפת תכנות בשם Forth המבוססת על המתמטיקה הזו, ופעם אפילו ידעתי לתכנת בה. בזמנים עתיקים יותר, כשהתכנון של כל מחשב היה מנקודת האפס (ולא מהמקום שאליו הגיע ה-CPU האחרון), אחת השפות הראשונות שנכתבו למחשב היתה forth. צורת החישוב הזו מחקה את מה שהמחשב עושה בחישובים אריתמטיים (או לפחות מה שעשה כשהמעבדים היו מתוכננים בצורה שאפילו אני יכולתי להבין).
עוד על ההיסטוריה של מחשבי HP ו-RPN, כולל מחשב RPN פשוט על המסך ניתן למצוא בכתובת http://www.hp.com/calculators/news/rpn.html . |