פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
סל הקניות הישראלי
מיכאל שרון ז''ל (יום שישי, 09/07/2004 שעה 8:00)


סל הקניות הישראלי

מיכאל מ. שרון

אזרח, דופקים אותך




עכשיו זה רשמי: בבדיקה שערך איגוד לשכות המסחר, נמצא כי סל המזון הישראלי - על בסיס התוצר לנפש - הוא הגבוה ביותר בעולם, ועולה לישראלי האומלל בסביבות פי 2 ויותר מאשר לאזרח ברוב ארצות המערב (ראה גם התייחסות ב-nfc).

אנו מדברים גבוהה גבוהה על המצב הביטחוני ועל אסטרטגייה ופוליטיקה גלובלית, ונשמט מתשומת ליבנו המצב בסופר-מרקט ובתחנות הדלק.

בארה''ב, על העלאה של 2% במחיר הדלק קמה צעקה גדולה, כמעט מרי אזרחי, ונשיא ארה''ב וסנטורים רבים מוצפים ברבבות מכתבי מחאה. באלג'יר על העלאה זעירה במחיר החומוס יוצאים המונים חמושים וזועמים לרחובות ומאיימים להפיל את המשטר. וכאן, העלאה של 5 עד 10 אחוז מידי פעם בפעם היא עניין של יום ביומו.

הישראלי משלם עבור דירתו פי 4 בערך מאזרח אירופי, ומשועבד רוב חייו לנכס הנדל''ני שברשותו. האם שעבוד זה, כמו גם המתח הרב שבמצב הביטחוני והעצבים המותשים בפקקי התנועה הענקיים (פרי הבאושים של אי השקעת מיסיו בבניית תשתית כבישים ראוייה) מונעים ממנו להבחין כי לבשר הקפוא מוזרקים מים - לעיתים עד 60% ממשקלו? וכי הפסטרמה והנקניק מוצפים בכימיקלים רבים דבר הקרוי בלהטוטנות מילולית נוכלית ''בשר מעובד''...

האם הנוכלים הקוראים לעצמם ''מוסכניקים'' המטפלים במכוניתו ודורשים מחירים משונים עבור תיקונים לא ברורים, וצערו על החור שנפער בכיסו בעקבות התיקון התורן - מונעים מהאזרח המצוי להבחין כי החומוס טפל ברוב חדוות העמילן שהתווסף לו, וכי חלק ניכר מהקמח בלחם הוחלף במספוא לבהמות?

בשוק הפירות היבשים שולטת המאפייה המקפיצה את המחירים. הפלאפל - המאכל הלאומי הישראלי - עשוי ברובו מקמח ופיתות טחונות, ולשמן הממוחזר עשוי להתווסף גם שמן מנועים. הגלידה הישראלית הינה כמעט תמיד על בסיס שומן צמחי מבחיל ולא חלב ושמנת, כמקובל במערב. ועוד ''מנמקים'' לו את העניין בשקרים במצח נחושה על כך ''שכך היא הגלידה בכל מקום בעולמנו''.

והאזרח הישראלי הסבלן נושא הכל בדממה. רק שידפקו את הערבים, או את החרדים, או את הימניים הקיצוניים הללו, ומה עם הקיבוצניקים המתנשאים - בקיצור, שיכניסו לכל מה שזז - איש איש ונטיותיו הפוליטיות.

ועבדכם הנאמן מתריע על כך זמן רב -

קראו את כתבת התחקיר המאלפת ונספחיה, בלווי סיורים וירטואליים בסופרמקטים באנגליה ובארה''ב - ''בני המעיים והעבודה בעיניים''.




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


''הקרוסלה מסתובבת לאן שרק יוצא לה..''
אנונימי (יום שישי, 09/07/2004 שעה 11:44) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

כמילות השיר של חוה אלברשטיין וחנן גולדבלט. בדיוק כך מיכאל מ. שרון מסתובב כמו קרוסלה ומפרסם מאמרים בתחומים רבים שספק אם הוא בכלל בקיא בהם דיו.
_new_ הוספת תגובה



נושא מעניין וחשוב
דוד סיון (יום שישי, 09/07/2004 שעה 12:53) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

כולנו אוהבים להשוות את הדשא שלנו לזה של השכן, אבל צריך שיהיה קנה מידה ברור: הדשא של השכן ''ירוק'' יותר (ירוק הוא קנה מידה להשוואה). כך גם עושה הסקר אותו הבאת. כנקודת מוצא ערכו השוואה של עלות מוצרי מזון בסיסיים ביחס לארצות שנדמה לנו שרמת החיים שלנו קרובה לשלהן.

בסקר קנה המידה הוא מדד ''תוצר לנפש לכח קנייה''. מדד שלוקח בחשבון את התוצר לנפש (רמת חיים) ואת כוח הקניה. שימוש בקנה המידה (מכנה משותף) הזה אכן מראה פערים גדולים. אבל עלינו לזכור שחלק חשוב מהפער נובע מהבדלים ברמת החיים.

כפי שכותבים מזמיני הסקר, גם ההגנות על המוצרים המקומיים יש חלק בגרימת הפער. תחרות בין מוצרים ממקורות שונים (חו''ל מול ייצור מקומי) בדרך כלל תוריד את המחיר לקונה-הצרכן.
_new_ הוספת תגובה



נושא מעניין וחשוב
ערן בילינסקי (יום שישי, 09/07/2004 שעה 17:54)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ניתן להוסיף גם שבישראל, בניגוד לארה''ב, מקובל שאדם הוא בעליו של הבית שבו הוא גר. בארה''ב יש חלק ניכר מהאוכלוסייה בערים שגר כל חייו בשכירות.
_new_ הוספת תגובה



ודאי. והרי זה כה פשוט. יש שם פארקים רבים של בתים להשכרה
מיכאל שרון (יום שישי, 09/07/2004 שעה 18:21)
בתשובה לערן בילינסקי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ולא דורשים ערבות ותשלום חצי שנה מראש. המקום בקליפורניה בו שכרתי אני וחבר ללימודים דירה, היה פארק של בתים דו קומתיים מלבניים, הבנויים בסגנון ספרדי-מקסיקני. בפארק היתה גם בריכת שחייה עם דקלים, וחדרי כושר, סאונה וג'קוזי. במרתף כל בניין היו מכונות כביסה ומייבשים, וכן היו מפוזרים בשטח אוטומטים למכירת חטיפים, משקאות קלים וסיגריות. בדירה עצמה, היו טוחן אשפה בכיור, שטיחים פשוטים מקיר אל קיר, ווסת טמפרטורה. כל מה שהיית צריך לשכור דירה היה לגשת למשרד בחזית הפארק וכל מה שנשאלת שם היה אם יש לך עבודה או מקור הכנסה קבוע. וכל מה שהיה צריך לשלם היה עבור חודש מראש, אז 275 דולר. ומייד לאחר מכן הדירה היתה לרשותך - כמו במלון הביאוך לדירה, מסרו לך את המפתחות וזהו.
מכיוון שהדירות היו לא מרוהטות, היה צריך להשיג ריהוט. ואכן יש בכל מקום מחסני ריהוט להשכרה. בסכום של כ-‏30 דולר לחודש אירגנו ריהוט יפה, רובו מעץ בסגנון קלאסי. את הריהוט מובילה חברת השכרת הריהוט לדירתך וממקמת אותו שם, תוך שעה. ולאחר שנתיים השכרה, עניין היפוטתי ברוב המקרים, שהרי הניידות שם גבוהה, הריהוט עובר לרשותך.

בקיצור, החיים פשוטים להפליא, וחסל סדר דירות עלובות וישנות, חצי שנה מראש, שטר או צ'ק ערבות וכל השאר...
_new_ הוספת תגובה



מה אתה מתפלא?
דוד סיון (יום שישי, 09/07/2004 שעה 18:43)
בתשובה למיכאל שרון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

בישראל חוק הגנת הדייר וזכויות הדייר הם אחרים וזה המקור לצרות שאתה מתאר. בישראל אי-אפשר לפנות דייר שלא שילם חודש אחד ויש רבים שמנצלים את האפשרות הזאת. בישראל, גם אי-אפשר לפנות דייר שתקופת השכירות נגמרה ואין לו חשק להתפנות אלא בהלייכים משפטיים ארוכים.

לא פלא אם כן שהפרוצדורה של השכרת דורה היא ארוכה ומעצבנת ושהיא כולל הרבה תשלום מראש.
_new_ הוספת תגובה



אבל החוקים הפטרנליסטיים האלה שנועדו להגן על הדייר מפני
מיכאל שרון (יום שישי, 09/07/2004 שעה 19:20)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

''בעלי הבתים הקפיטליסטים העושקים הללו'', פוגעים בדייר עצמו. ואולי הדבר משרת אינטרסים משוריינים של ענף הבנייה, שהרי מחיר הדירות, אותם נאלץ הישראלי בסופו של דבר לקנות, כה מנופח..

הנקודה פשוטה: היכן שאין ברירה, המחירים עולים.

שהרי המשקיעים הגדולים, כשמחיר הבניין או הדירה גבוהים, יכולים גם להשקיע כספם ביוזמות אחרות מתחומים אחרים.
ואילו כאשר כל ישראלי, הציבור כולו, נאלץ איש איש לרכוש דירה לעצמו, ואין כאן כבר עניין של קומץ משקיעים למטרת דירות להשכרה, הרי שמחיר הדירות, כל דירה לחוד, יכול עתה להיות מנופח במאות אחוזים יחסית לעלותה לקבלן.
_new_ הוספת תגובה



זה משרת את אלו שרוצים להתחמק מאחריותם
דוד סיון (יום שישי, 09/07/2004 שעה 20:25)
בתשובה למיכאל שרון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

כוונת המחוקק היא לשמור על זכויות יסוד של דיירים.

מי שפוגע בדייר עצמו זה אלו שלא עומדים, ולא מתכוונים לעמוד, בהתחייבויותיהם. הם אלו שגורמים לחוזים להשכרה להיות יותר ויותר נוקשים.

הדבר לא משרת שום אינטרסים ''משוריינים'' של אף אחד כי בסופו של דבר הוא מייצר חוזים קשיחים בכל הענף.
_new_ הוספת תגובה



כנראה החוזים הקשיחים הם פונקציה של בעייתיות דיירים.
מיכאל שרון (יום שישי, 09/07/2004 שעה 20:50)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

שהרי אם אין צורך בכך, למה שהחוזים יהיו קשיחים? אדרבה, הרי אילו לא היה צורך בכך והמצב לא היה כפי שהוא, היו יוצרים זמינות של הרבה יותר דירות להשכרה, שהרי כאן טמונה אפשרות רווח על השקעה. גם באנגלייה, עם כל מסורת הלייבור, השכרת דירה היא עניין פשוט ביותר.
_new_ הוספת תגובה




חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי