פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
מה אנו יודעים על המתרחש בעולם – מעט מאוד
צבי גיל (יום שני, 10/04/2006 שעה 11:55)


מה אנו יודעים על המתרחש בעולם – מעט מאוד

הרהורים לקראת חג החרות

צבי גיל



המאמר מתפרסם בעת ובעונה אחת באתר המחבר זרקור.

המונח ''הכפר הגלובלי'' הוא פרי ההגדרה של תקשורת ההמונים והוא אמור לסמל שהודות לתקשורת המודרנית העולם נעשה קטן והכל יודעים על הכל. נראה לי שאין אבסורד גדול מזה. אמת, כאשר קורים אירועים רבי עוצמה כגון פגעי טבע בצורת ''צונאמי'', הוריקנים, רעידות אדמה, שיטפונות עזים או כאשר מדובר על אירועים כמו רצח המוני בבוסניה, טבח ברואנדה ופיגועי טרור מזוויעים, העולם המתוקשר יודע על כך. זה כשלעצמו הוא חשוב מאוד. אולם ברגע שזרקורי הענק, המצלמות והמיקרופונים נפנים מן הגזרות הללו, נותרו הרבה פינות אפלות בעולם שאמצעי המדיה ההמוניים לא מגיעים אליהם.

לעתים נדמה לי שמה שקורה בפועל הוא שתקשורת ההמונים מסנוורת בעוצמתה. פעם בעיתונות הכתובה והרדיופונית ובראשית ימי הטלוויזיה היו אלה הכתבים בשטח, בין אם אלה היו כתבים קבועים של עיתונים או רשתות ובין אם אלה היו ''סטרינגרים'', שהעבירו אותן ידיעות שהסוכנויות הבינלאומיות לא העבירו. ראוי לציון שאנו לא שונים בעניין זה מאשר התקשורת ברוב המקומות בעולםת שהיא במידה רבה קרתנית, פרובינציאלית בשפתנו, שמכוונת למכנה המשותף של קהל קוראים, מאזינים וצופים, גדול ככול האפשר. אלא שמדינה כמו ישראל יש לה עניין מיוחד, למשל, בכל הקשור בקהילות היהודיות בתפוצה, באנטישמיות ובגופי טרור. לעניות דעתי, מדינת היהודים, כעם שנרדף וחלקו נכחד, צריכה להיות מעוניינת בכל אירוע בכל מקום בעולם שיש בו עוול ואי צדק ואפליה למיעוטים, שלא לדבר על מעשי רצח וזוועה במסגרת לאום או דת. אנו בני חורין אבל עמים רבים, או קהילות בהם, קרובות ורחוקות, עדיין אינם בני חורין, חלקם נתונים בעבדות, בהשפלה, ברעב, בחולי.

במציאות, הן בשל ההוצאות הכלכליות והן בשל הזמינות של ידיעות לווייניות בכל עת, עיתונים ורשתות רדיו וטלוויזיה ברוב הארצות לא שולחים כתבים משלהם אלא לכמה מדינות מפתח. בהקשר זה יש לשבח את קיומו של המגזין ''רואים עולם'' במוצ''ש בערוץ 1 ואת התוכנית של יצחק נוי ברשת ב' של קול ישראל, על שאלה מביאים נושאים שלא מוגדרים כ''בוערים'' אבל הם חשובים מאוד. העורך והמגיש של ''רואים עולם'', יעקב אחימאיר, אף זכה ב''פרס סוקולוב'', על הצורה והתכנים של המגזין שהוא תוצאה של עמל, ידע, חקר וסקרנות אינטלקטואלית. קצפת ודובדבן. במהדורה האחרונה הביא, בין היתר, את סיפורן של שתי אחיות איראניות שבאמצעות האינטרנט חושפות את מעללי המשטר הרצחני של האייטולות באיראן. כמו גם את הסיפור על הרעב בניג'ר שהשלטון מנסה להסתיר.

נראה לי שגם הפורומים האקדמיים הפומביים אינם מרבים לעסוק בנושא הזה, שמרוב יער תקשורתי לא רואים את העצים, ולעתים את האודים העשנים בחברות ובארצות שונות. לדוגמה, בימים אלה (9.4.2006) נערך הכנס השנתי ה-‏10 של האגודה לתקשורת. הכנס נערך מטעם האגודה הישראלית לתקשורת והאוניברסיטה העברית. הנושא הזה לא מופיע. בכנס של הפורום ה-‏20 לאחריות תקשורתית, שאמור להיערך בתאריך 1.5.2006 מטעם הרשות השנייה, נושא זה לא נמצא על סדר היום. גם במגזין ''העין השביעית'', שעוסק בעיתונאות, סוגיה זאת לא נדונה כמתבקש.

Nicholas D. Kristof
ניקולאס קריסטוףאולם ישנם חריגים מבורכים. עיתון ''הארץ'', לדוגמה, אשר מביא דרך קבע מאמרים וכתבות מן העיתונים החשובים בעולם. הוא מפרסם, בין היתר, את מדורו של ניקולאס קריסטוף מעיתון ה''ניו יורק טיימס''. קריסטוף הוא אחד העיתונאים החוקרים הבולטים בעולם והאקטיביסטים שבהם, זכה בפרס פוליצר יחד עם רעייתו שריל וו-דאן, אף היא כתבת ב''ניו יורק טיימס''ת על סיקור אירועי ככר טיינאנמן בבייג'ין. שניהם גם כתבו כמה ספרים על סין בפרט ועל אסיה בכלל. עיתונאי זה, בן ה-‏47, סקר אירועים ב-‏100 ארצות בכל היבשות ובעיקר ביבשות אסיה ואפריקה. מה שמאפיין את כתיבתו הוא שלאחר דיווח על עוול משווע, או על פשעים גזעיים, בחסות השלטונות, וכיוצא באלה נורמות מעוותות אשר לעתים מקובלות בארצות שונות ולעתים נסלחות, הוא חוזר למקום כדי לדווח שוב מה אירע בינתיים. לקריסטוף אין זרקור גדול; יש לו פנס קטן, אבל הוא מאיר פינות אפלות, ויש לו עיתון גדול, אשר מאפשר לו לנדוד ברחבי עולם.

במאמר האחרון שפורסם (ב''הארץ'') הוא מספר על מוכתאר מאי, אישה פקיסטנית אשר נאנסה לפני שלוש שנים באונס קבוצתי בהוראת מועצה שבטית, זאת כעונש על עבירה של בן משפחתה. היא לא התאבדה כמצופה במסורת המאובנת של אותו כפר, אלא הרעישה שמים וארץ ותוך סיכון חייה תבעה את מעניה. משזכתה במשפט השתמשה בכספי הפיצויים כדי להקים בית ספר לנשים נרדפות בחברה, בית ספר שמשמש מקלט לנערות ולנשים במצוקות קשות. קריסטוף הכיר את המקרה והוא חזר לבדוק מה הן ההתפתחויות. הוא לא רק מדווח. הוא חי את הסיפורים שלו. הם הפכו לחלק ממנו. זאת עיתונאות במיטבה ובפסגתה. חלק מן הכתבות שלו עוסקות באירועים בולטים בסין, בפקיסטאן, ברואנדה, בסודאן (דארפור); אבל הוא מעדיף להתמקד במקרים בודדים כאלה שמן הפרט אתה למד על הכלל; אירועים אשר משקפים אווירה, מערכת מנהגים ודעות קדומות, אשר הקרבנות שלהם הם לא בודדים אלא רבבות ואולי מאות אלפים. הוא מדווח על עבדות של ילדים, על רעב וחולי, על כפרים נידחים שבהם חייו של אדם תלויים באיזה מוכתר, או קבוצה קטנה, או כנופיה. ככה זה באפריקה וככה באסיה ובמקומות אחרים לשם תקשורת ההמונים לא מגעת.

בשעתו ראיתי צילום, סמלי מאוד, אשר צולם מלוויין על ידי סוכנות החלל האמריקנית. הצילום מראה את כדור הארץ בלילה. מה שרואים הוא שלמעשה רק חלק קטן מן העולם מואר, הרוב נתון באפלה. שם מתרחשים דברים שאנו לא יודעים עליהם הרבה או בכלל לא.

אני קורא את ניקולאס קריסטוף במקור. לכל אחד יש נגישות באינטרנט ל''ניו יורק טיימס'' ובעזרתו האדיבה של קריסטוף ישנה אפשרות הצצה על מה שקורה ב''כפר הגלובלי'' שלנו ואשר אינו מדווח לעתים קרובות בתקשורת.




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


ברור שיש עיוות משווע, להצגת האמת בתקשורת
חזי (יום שני, 10/04/2006 שעה 19:00) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אחד הדברים האבסורדיים, שמעשה שלילי, כגון הריגת אדם,
זוכה להבלטה גדולה מאוד. כיון שהמוח האינושי הפרימיטיבי,
רוצה לדעת על זה, מתוך אינסטינקט מולד,
כי אולי ידיעה זו עשויה לעזור לו להשרד ולא למות כמו אותו אדם שדווח עליו.

העובדה כי בדיוק באותו זמן שהאדם מת, נולדו אלפי בני אדם חדשים,
אינה מעניינת את ''הלקוח'' הממוצע של אמצעי התקשורת...
_new_ הוספת תגובה



היסתייגות אחת, או אליה וקוץ בה
ישראל בר-ניר (יום שני, 10/04/2006 שעה 21:25) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אני מסכים עם השבחים שהכותב מחלק לקריסטוף, אבל זה בערבון מוגבל.

היו לבחור הזה כמה פאשלות מאוד רציניות בכתבות שעסקו דווקא בארצו - ארה''ב. נאמן לקו המערכת להבליט ארועים ותופעות המטילות אור שלילי על ארה''ב, הוא פירסם כמה כתבות שטחיות ביותר (בחלקן אפילו שקרים בוטים), שהביאו לקורא תמונה מעוותת של המצב. מה שיותר חמור, בכמה מקרים בהם נתפש, הוא אף פעם לא טרח לפרסם תיקון או התנצלות. הוא העדיף לשתוק - גם כן קו פעולה מקובל על המערכת. המיקרה הבולט ביותר היה כתבה שהוא פירסם על אחוזי תמותת תינוקות בעולם לפיה בתחום הזה ארה''ב נמצאת בפיגור אחרי הנחשלות במדינות העולם, כולל קובה.

באשר לניו יורק טיימס. זה נכון שלכל אחד יש גישה ישירה לניו יורק טיימס באמצעות האינטרנט, אבל מזה מיספר חודשים הם הנהיגו מדיניות לפיה הגישה למאמרים במדור ה OP-ED היא בתשלום. יש להם גם החוצפה לדרוש עבור הזכות לקרוא מאמר בודד יותר ממה שהעיתון כולו עולה בחנות. מאז שהם הנהיגו את המדיניות הזאת אני מסתפק בדיווחי החדשות שלהם.

והערה אחרונה בקשר ל''מה שאנחנו יודעים על המתרחש בעולם''. אין ספק שיש חסר עצום בכיסוי החדשות בעולם. יש לזה סיבה טובה - כמות המידע היא כל כך גדולה שפשוט לא ניתן לתת לה כיסוי מלא. לזה יש להוסיף את המגמתיות של הכיסוי (בין אם מדובר במדיניות מערכת או בנטיותיו האישיות של הכתב בשדה).
בעוד שכל פעם שמי שהוא תוקע נאד במדינת ישראל (אני מתנצל על הביטוי ה''עממי'') זה זוכה לכותרות, לעומת זאת כמה מיליונים צריכים להרצח ברואנדה כדי שהנושא יוזכר בכלל?
הדיווח הראשון בניו יורק טיימס על השואה היה לקראת סוף 1942, כשמכונת ההשמדה כבר עבדה בקצב מלא למעלה משנתיים, וגם זו היתה הודעה של חצי תריסר שורות בלבד, בניסוח מתון, שהוצנעה בעמ' ה 18 של העיתון.
_new_ הוספת תגובה



כפר גלובלי????
חופית (יום שלישי, 11/04/2006 שעה 1:57) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הביטוי ''כפר גלובלי'' אינו פרי הגדרתם של התקשורת אלא ,יותר חמור מסיקורים כאלו ואחרים,הוא ביטוי המגדיר כלכלה עולמית,בעייתית.מצב חדש שאמנם התקשורת והמידע הבלתי מוגבל על אזורים מסויימים בעולם רק עודדה את ניצול ''החלשים'' ופיתוח מדינות מערביות. אותה הגלובליזציה והידע שנרכוש על מדינות אחרות אמנם ירחיב את השקפתנו העולמית אך יביא למקום בו נחצה בקו חד את ההתנהגות הנכונה ''המערבית'' גרידא, אל מול התרבות האחרת והשגויה, ומפה יוצא כל התסכול והמרמור הקיים כעת בעולם. אז אולי עדיף לנו להיות מעודכנים כשאירוע חמור קורה ופחות בעיניינים השוטפים של כל מדינה נחשלת מסויימת, מתוך מקום של הבנה של אחר, שיש דברים שיפה שרק עם נרצה מאוד להתעניין ולחקור נמצא את הדרך להגיע אליהם (ראייה העיתונאי המצויין בכתבה)
_new_ הוספת תגובה



כפר גלובלי
צבי גיל בתגובה לישראל בר ניר (יום שלישי, 11/04/2006 שעה 23:49)
בתשובה לחופית
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

בר ניר צודק ברוב ההערות-הארות שלו.ואגב,גם הניו יורק טיימס הוא במידה רבה ''פרובינציאלי''(ומסחרי כמובן) אלא שכמשקל נגד יש בו עיתונאים גדולים שחופשיים לכתוב על הכל, והם משתמשים בפריביליגיה זאת. לקריסטוף אכן היו פאשלות. הוא לא מלאך ולעיתונאים יש גם כשלונות, אבל...אבל גדול, המאזן הוא חיובי מכל הבחינות.
_new_ הוספת תגובה



מי זה ''אנו''?
ימני נבער (יום רביעי, 12/04/2006 שעה 6:45) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מאמר מתנשא, הממחיש את האופי של השמאלני המצוי שלנו: צרות אופקים וצרות עין.
אם ''אנו'' זה אתה וחבריך השמאלנים - ניחא. מאמריך ברשת מראים שלא רק על הנעשה בעולם אינך יודע הרבה, אלא גם מה שקורה פה הוא למעלה מבינתך.
אז אל תכלול אותי בקביעה הזאת. אני יודע מה קורה בעולם כי אני קורא יום יום חדשות מהעולם.
ולא רק מהניו יורק טיימס, שהוא כמו ''הארץ'', שורץ אנשי שמאל שטחיים וחסרי עמוד שדרה, אלא ממקורות רבים, שונים ומגוונים.
_new_ הוספת תגובה



מי זה ''אנו''?
יובל רבינוביץ (יום רביעי, 12/04/2006 שעה 10:09)
בתשובה לימני נבער
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אז אולי תשתף אותנו במקורות האמינים שלך.
_new_ הוספת תגובה



כתבה ממש מפתיעה
א. פרקש (יום שישי, 14/04/2006 שעה 23:39) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אנחנו אכן ''כפר גלובלי'' בודאי מבחינת תקשורת המונים. מוזר שאתה כותב שכדי לקרוא את ה'ניו יורק טיימס' אני צריך לקנות את ה''ארץ''. אתה כותב שכדי לדעת מה קורה באיראן אני צריךלחכות שבוע ולראות את ''רואים עולם'' של יעקב אחימאיר (שהוא באמת מעניין). וזה בדיוק שלא.

היום אני נכנס לאינטרנט וקורא לפי בחירתי את כל הנושאים המעניינים אותי, לפי מילות בחירה וחיפוש ומגיע לכל מקורות המידע הרלוונטיים שאני רוצה. אני רואה קיטעי חדשות טלויזיוניים, אם בכבלים ואם באינטרנט, עוד בטרם הם משודרים בארץ. גם מגוון הנושאים הוא רחב יותר, מאחר שאינו עובר סינון חדשותי בארץ או שהוא ממתין למוצ''ש של אחימאיר.

היום אני יכול להתווכח איתך מכל מקום בעולם במהירות עצומה, דבר שלא היינו יכולים לעשות רק לפני כמה שנים בודדות. העובדה שישראלי יכול להיכנס לכל פורום בכל מקום בעולם (מותנה בידיעת שפה זרה) מוכיחה את קיומו של ה''כפר הגלובלי''.

הנגישות והמהירות הזאת, החופשיות ואי הבקרה על נושאי הדו''ש הם אלה שהופכים את עולמנו ל''כפר גלובלי''. הוא עדיין כפר בחלק של העולם בו הטכנולוגיה והתקשורת שמה את רגלה.

גם הטענה שהתקשורת במקומות מסויימים בעולם היא פרובינציאלית אינה משנה מאום. קודם כל זה נכון רק בחלקו. כי יש גם תקשורת אחרת, גלובלית, בינ''ל חובקת את כל העניינים שבעולם (למשל: ה-CNN וה-FOX בכבלים/לווין ומאות תחנות טלוויזיה באינטרנט). אבל לא העובדה שהתחנות הן קרתניות או פרובנציאליות היא הקובעת, אלא דווקא העובדה שאחד מהקצה השני של העולם יכול לתור ולראות/לשמוע את התחנות האלה עושה אותן ל''כפר גלובלי''. מה יותר גלובלי שאני ואתה יכולים לשמוע מה מטריד דיירי בניין שכונתי בפרברי מישיגן ומה דעת אזרחי ליסבון על עירייתם הבעייתית. זוהי בדיוק הגלובליזציה במיטבה.

ונגענו רק בענייני תקשורת המונים. כלל לא נגענו בשיפור יכולת התנועה של הפרטים בכל העולם - מהירות, נגישות, קלות, מחירים זולים יחסית ועוד.

כל אלה מתקיימים גם באזורים המוארים וגם באזורים האפרוריים קמעא שבתצ''ל.
_new_ הוספת תגובה



דוגמה טובה לחדשות מתוך YNET
חזי (שבת, 15/04/2006 שעה 7:45) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הכותרת אומרת:

''חולצה החתולה שנלכדה לפני שבועיים בבניין בניו-יורק''.

הינה הקישור לידיעה החשובה

האם זה משקף את הרמה של הכותבים שם
או הרמה של הקוראים שם ?
_new_ הוספת תגובה



לא אלה השאלות כלל....
א. פרקש (שבת, 15/04/2006 שעה 8:24)
בתשובה לחזי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

השאלה היא אם ללא התקשורת המודרנית והאינטרנט היית יכול לקרוא ידיעות כאלה (אם היית מעוניין בהן. ואני מניח שיש אנשים שרוצים לקרוא גם ידיעות איזוטריות).
_new_ הוספת תגובה



עוד דוגמא לחדשות
חזי (שבת, 15/04/2006 שעה 8:11) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

כותרת אומרת:

''צ'ד מנתקת את הקשרים הדיפלומטיים עם סודן''

מי שיקרא את הידיעה,
ימצא כי ניתוק הקשרים בגלל הריגת 350 אזרחים בצ'ד ע''י מורדים.

לעניין הריגת 350 אזרחים בבירת צ'ד לא היה ראוי להביא את הידיעה ולתת לה כותרת...
מישהו בכלל שמע על זה ?

הקישור לידיעה
_new_ הוספת תגובה



עוד דוגמא לחדשות
יובל רבינוביץ (שבת, 15/04/2006 שעה 8:39)
בתשובה לחזי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

המצב לא כל כך גרוע.

כשנכנסים כעת ל-ynet, הנה רשימת המאמרים בקטגוריית חדשות חוץ:

1. ראיון עם נערה מאפגניסטאן על התעללות שעברה.
2. ג'ורג' בוש הודף את הביקורת שהוטחה בשר ההגנה שלו, דונלד ראמספלד.
3. תוצאות הבחירות באיטליה.
4. משבר סודאן-צ'אד.
5. אלימות קשה בכנסיות קופטיות באלכסנדריה.
6. חילוץ החתולה בניו-יורק.
7. משפטו של זכריאס מוסאווי, מכנופיית חוטפי המטוסים של 11.9.
8. אישום: צעיר אמריקני רצח שישה מבני משפחתו.

אז אולי היה רצוי להעלות את הסיפור המסויים הזה ממקום 4 למקום 1, אבל לא בדיוק מתעלמים.

ב-google news (איסוף חדשות מאתרים) בגירסה האנגלית, סדר המאמרים בקטגוריית חדשות חוץ:

1. נשיא איראן דוחה את הקריאות להפסיק את העשרת האוראניום.
2. הבחירות באיטליה.
3. משבר סודאן-צ'אד.
_new_ הוספת תגובה



המצב לא כל כך גרוע ?
חזי (שבת, 15/04/2006 שעה 10:00)
בתשובה ליובל רבינוביץ
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

תראה מתוך 8 הדוגמות שהבאתה, כמה יש חיוביות ?

רק אחד חצי חיובי, (כי למחעשה החדשה היא על מצוקת החתולה מיו-יורק, ורק החילוץ שלה מביא את החדשה לכותרת) :
''חילוץ החתולה מניו-יורק''.
לא נשארו חדשות מעניינות אחרות חוץ מחילוץ החתולה מניו-יורק ?

לפני מספר שנים היה בארץ מסע נגד התקשורת השךלילית.
המסע הזה נדם בקול ענות חולשה.
מסתבר כי ''הציבור'' מתאווה לתעת דווקא על החדשות השליליות...
_new_ הוספת תגובה



המצב לא כל כך גרוע ?
יובל רבינוביץ (שבת, 15/04/2006 שעה 18:11)
בתשובה לחזי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מקודם התלוננת על כך שהחדשות לא מספיק אמיתיות. כשמראים לך שכן – אז הן לא מספיק חיוביות. אם נמצא חדשות חיוביות תתלונן על זה שהכותבים הם נשים, או שאינם נשים, או שאין מספיק כתבות מקומיות או השד-יודע-מה.

כשהמטרה שלך היא מטרה נעה, לא סביר שנגיע למה שאתה מחפש.
_new_ הוספת תגובה



זהו בדיוק שאתה בוחר מה לקרוא והיכן
א. פרקש (שבת, 15/04/2006 שעה 8:43)
בתשובה לחזי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ואם הנושא הזה היה מעניין אותך היית קורא, מזה שנתיים - שלוש, שסודאן המוסלמית מחסלת סודנים נוצרים שחיים בדרומה. ואלה בורחים לחפש מקלט בצ'אד או בסמוך לגבול עימה. בינתיים הצליחו המוסלמים לחסל בין חצי מיליון למיליון נפש..... . אתה יכול לקרוא מאות ידיעות על האירועים האלה (''כפר גלובלי'' או לא?), אם זה מעניין אותך. בעיתונות העברית האירועים האלה לא תפסו את המקום הראוי להם, לדעתי.
_new_ הוספת תגובה



כמה אנשים אתה מכיר שאכן בוחרים את החדשות ?
חזי (שבת, 15/04/2006 שעה 10:09)
בתשובה לא. פרקש
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

רוב רובם של ''צרכני החדשות'' אינם עושים את הבחירה,
הן בגלל שאינם יודעים לעשות זאת והן בגלל עצלות.

יש עוד אספקט של ''עושה החדשות'':

הצמדות לאובייקט מסויים ודיווח מוגזם עליו.
פרשת ''הנסיכה דיינה'' היא דוגמא טובה לכך.

דוגמא פוליטית היא ההצמדות לסדאם חוסיין.
אחר כך ההצמדות למלחמה בעיאק.
היום ההצמדות לנשיא איראן, או לעניין הפלסטיני כבר הרבה עשורים.

הצמדות זו לאובייקט מתוקשר, היא מעל לכל פרופורציה לחשיבות ''הפרוייק'' מבחינה גלובלית.
_new_ הוספת תגובה



יש הגזמות לכאן וכאן
א. פרקש (שבת, 15/04/2006 שעה 10:40)
בתשובה לחזי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אבל כיום אתה יכול לקרוא בעניינים המעניינים אותך ולהתרחק מהעניינים שלא מעניינים אותך. כאמור, הכבלים/לווין והאינטרנט פתחו לך את המרחב הוירטואלי, צמצמו את ה''כפר'', ואתה יכול לראות ולקרוא מתי שאתה רוצה על מה שאתה רוצה ע''פ סוג תוכנית החדשות או במנועי החיפוש האינטרנטיים.

כל ''ההצמדויות'' לנושא מסויים הם ככה''נ ע''פ המגבלות שנוח לצופה להגביל אותו להן. אתה אינך חייב ל,היתקע' בערוץ או נושא מסויים. אתה אזרח חופשי של הכפר הגלובלי.
_new_ הוספת תגובה



יש הגזמות לכאן וכאן
חזי (שבת, 15/04/2006 שעה 12:11)
בתשובה לא. פרקש
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הכל טוב ויפה בתיאוריה.

המציאות היא, שרוב רובם של ''ספקי החדשות'' נזונים מאותם המקורות,
לכן תמיד תקבל את המקורות המצומצמים הללו גם אם הם יובאו ע''י ספקים אחרים.

אתן לכה דוגמא:
אני מנוי על שירות של ה BBC בשפה הערבית,
לקבלת אימייל יומי שנותן את כותרות החדשות,
וגם מפנה בקישור לאתר ה BBC, לצורך הרחבה בנושא.

הם מאפשרים לבחור את הנושאים שמעניינים אישית כל מנוי,
ומרכזים את החדשות באותם הנושאים.

טכנית, העניין עובד יפה.

מה שמרגיז אותי, זה ''היובש'' של החדשות שניתן באותו שירות אימייל.

לעיתים קרובות מופיעה בנושא מסויים רק חדשה אחת,
וגם היא חוזרת ומופיעה לעיתים במשך שלושה מים רצופים.

טכנית, אין בעיה למנוע זאת ע''י בדיקה במחשב, כיון שכל מנוי מקבל את האימייל בשעה קבועה מראש,
לפי בחירתו.

פעמיים כתבי להם שזו תעודת עניות ועלבון לשירות החדשות של ה BBC
אבל זה לא עזר כלום...
_new_ הוספת תגובה



אני יכול לתת לך לינקים למאות אתרי חדשות
א. פרקש (שבת, 15/04/2006 שעה 13:56)
בתשובה לחזי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

באנגלית ובערבית, מאמריקה ועד למזרח הרחוק. אתה תוכל למצוא בהם שלל נושאים רחב ומגוון אפילו בדברים שלא הכרת לפני כן או לא התעניינת כלל. אין כל קושי בעולם הוירטואלי לשלוף ידיעות עדכניות עד דקות בכל נושא ועניין שבעדיפות אצלך.
_new_ הוספת תגובה



פרקש, בבקשה תן כמה לינקים מעניינים
חזי (שבת, 15/04/2006 שעה 14:26)
בתשובה לא. פרקש
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אגב,
מה שבדרך כלל מאפיין אתרי חדשות,
שהם מלעיטים בפרסומות, ועושים את הכניסה אליהם למרגיזה.

לקבלת אימייל עם הכותרות של חדשות, יש יתרון בעניין זה.
_new_ הוספת תגובה



פחזי, אתה מדבר על טכניקה... פרוצדורה...
א. פרקש (שבת, 15/04/2006 שעה 14:45)
בתשובה לחזי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ואני מדבר על העקרון. אתה יכול להזמין את הידיעות בנושאים שיש לך עניין בהם מאין סוף אתרי חדשות.

אני משייך את התכונה הזאת לגלובליזציה שאנחנו נמצאים כרגע בעיצומה, לטוב או לרע. נקווה שרק לטוב.
_new_ הוספת תגובה



נו טוב, חזרתה בכה...
חזי (שבת, 15/04/2006 שעה 15:14)
בתשובה לא. פרקש
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אני יודע שיש הרבה זבל.

אני מדבר לא על זבל.
_new_ הוספת תגובה



(נו טוב, חזרתה בכה...) היכן חזרתי?
א. פרקש (יום ראשון, 16/04/2006 שעה 18:46)
בתשובה לחזי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

_new_ הוספת תגובה



פרקש, בבקשה תן כמה לינקים מעניינים
יובל רבינוביץ (שבת, 15/04/2006 שעה 18:18)
בתשובה לחזי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

יש גם שיטה טובה יותר: RSS. זהו פרוטוקול העברת מידע דרך רשת האינטרנט. ניתן לקרוא אותו דרך יישומים שונים, החל מדפדפן פיירפוקס וכלה בתוכנות לקריאת RSS, כמו feedreader בכתובת http://www.feedreader.com . רוב אתרי התוכן הלא-קיקיוניים תומכים כיום ב-RSS.

גם פורום ארץ הצבי ניתן לקריאה בקורא RSS (דיון 2526), ובסרגל הכלים שלנו (דיון 2988) מופיע התוכן של פורום ארץ הצבי בפורמט RSS (לא שאצלנו יש פרסומות או משהו, אבל האופציה לקריאת RSS קיימת).
_new_ הוספת תגובה



יובל, התקנתי וזה עושה רושם טוב
חזי (שבת, 15/04/2006 שעה 19:57)
בתשובה ליובל רבינוביץ
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אשמח לקבל עצות ממשתמש וותיק:

1 - האם כדאי להשאיר את התוכנה עובדת כל הזמן או להכנס אליה מידי פעם ?

2 - נושא עדכון מקורות האינפורמציה, (נוסף לאילו שהוכנסו אוטומטית), ובמיוחד הוספת מקורות בעברית.
_new_ הוספת תגובה



ברוך הבא ל-RSS
יובל רבינוביץ (יום ראשון, 16/04/2006 שעה 0:04)
בתשובה לחזי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אם חדשות ועידכונים חשובים לך, כדאי להשאיר את התוכנה פועלת תמיד.

כתובות RSS נוספות בעברית:
חדשות נענע בכתובת http://news.nana.co.il/RssService?sid=16

לערוצים ספציפיים בנענע עיין בכתובת http://news.nana.co.il/Article/?ArticleID=136145&... .

אפוק טיימס בעברית: http://www.epochtimes.co.il/news/index2.php?option=c...

ה-RSS של Ynet נמצא בכתובת http://www.ynet.co.il/Integration/StoryRss2.xml .

שים לב: אלה כתובות RSS ולא html. יש להעתיק אותן (על ידי לחיצה בלחצן ימני ובחירת „העתק קיצור דרך” או ”copy shortcut“) ולהזין לתוכנת ה-RSS. בגלישה רגילה, האינטרנט אקספלורר בגירסתו הנוכחית לא יציג אותן נכון.

כדאי גם לגלוש לכתובת http://www.rssfeeds.co.il . הם בשלבים ראשונים של יצירת אינדקס אתרי RSS עבריים. עדיין הרשימה שלהם רחוקה מלהיות מלאה, אבל ניתן לצפות שהיא תתעדכן בהמשך.
_new_ הוספת תגובה



זה באמת מלהיב !!!
חזי (יום ראשון, 16/04/2006 שעה 8:01)
בתשובה ליובל רבינוביץ
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מביא את העיקר, ומה שחשוב שזה בלי פרסומות משגעות.

עדיין יש לי בעיה עם פונט עברי שיש להוסיפו.

למי שנתקל בבעיה ויכול לעזור:

כל הכותרות העבריות, בקטע העליון של העמוד, מוצגות בסדר בפונט עברי.

הפירוט הנוסף של הכותרת (אשר מופיע בחלק התחתון של העמוד)
מוצג לרוב בפונט לועזי משובש (אבל לפעמים מוצג בפונט עברי).

אני משער שחסר פונט עברי מסויים במערכת ההפעלה
(התוכנה עצמה לא מאפשרת עדכון פונטים).
_new_ הוספת תגובה



נאלצתי להתקין את גרסה 3 שהיא בטא
חזי (יום ראשון, 16/04/2006 שעה 17:04)
בתשובה לחזי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הבעיה עם הפונט העברי פתורה בגרסה 3.
_new_ הוספת תגובה



יובל, חזי - יש הרבה שיטות לחזר אחרי מידע
א. פרקש (יום ראשון, 16/04/2006 שעה 18:57)
בתשובה ליובל רבינוביץ
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

רלוונטי שמעניין אותך. הדרך הטובה ביותר הוא להכיר את האתרים/כתבים שעוסקים בנושאים להם יש לך עניין ופשוט להירשם באתרם ולקבל את המידע שוטף לאי-מייל שלך.

הדרך הטובה והנוחה (אם כי עדיין לא המושלמת ביותר) היא להירשם למנוע חיפוש טוב (נניח Google, ולפורטל טוב נניח Nana וכדי לא להעליב אז גם Walla, להירשם ולקבל הודעותלפי נושאים שבחרת - לפי מילות מפתח). זה עובד במנועי חיפוש באנגלית בצורה יוצאת מהכלל. למשל Google.com). באתרי עברית אפשר להוסיף את האתר הזה:
יש שרות RSS בשפות זרות, לפי קטגוריות שאתה בוחר.
למשל:
ושם יש לך קישורים לרדיו/טלויזיה:
או לעיתונות כתובה:
או בכל נושא שאתה רוצה. אתה נרשם ומקבל עדכונים שוטפים אליך לאי-מייל לפי מילות מפתח שאתה קובע.

וגם:
ויש כאלה רבים. אפשר לשלוף אותם לפי התמחותם הנושאית והעניין שיש לך בהם.

רוב מנוע חיפוש מרכזים גם את עיקרי החדשות בדף השער וזה בהחלט מציג היטב את הדברים המעניינים את הרוב. במידה ואתה רוצה במידע עדכני נוסף או בעניינים אחרים, אתה פשוט עושה חיפוש ב- news ושולף את המידע הטרי ביותר שאתה מבקש. לא תמיד אתה מגיע בדף הראשון או השני למה שאתה מחפש, אז מן הראוי שתירשם למנוע חיפוש כלשהו ותגדיר מילות מפתח לפיהן המנוע ישלח אליך ידיעות לאי-מייל. אתה גם קובע את תדירות משלוח הידיעות. דוגמה, http://www.google.com/alerts . אינך מוגבל בכמות הבקשות.

אתה יכול גם להירשם לעדכון יומי של הניו יורק טיימס, לפי קטגוריות המידע שאתה מעוניין בהם: http://www.nytimes.com/pages/todaysheadlines/

אם אתה מעוניין לדעת למשל מה מעניין את הקומוניסטים בוייטנאם פשוט כנס לאתר שלהם (שהוא גם העיתון שלהם): http://www.nhandan.com.vn/english/
אתה רוצה לדעת מה חושבים בניגריה? מה קורה במתיחות בין נוצרים למוסלמים? בצורת? כנס לעיתון הניגרי הנפוץ ביותר: http://www.independentng.com/ ותתרשם.
אם אתה מתעניין בקהילות יהודי אירופה, כנס לאתר שלהם: http://www.ejpress.org/ .

יש מאות מנועי חיפוש באנגלית (ועוד מאות בשפות זרות אחרות). הינה לדוגמה לינקים למנועי חיפוש (חלקם רק מנועי חיפוש וחלקם גם פורטלים) הכי פופולריים אחרי Google (הסדר לא מחייב):
יש מנועי חיפוש ארציים, כמו למשל, אם אתה רוצה לחפש חומר בעניינים בריטיים עדיף לחפש דרך מנוע חיפוש בריטי, נניח כמו:
חיפוש בעניינים רוסיים (באנגלית), למשל:
חיפוש בענייני ערב:
_new_ הוספת תגובה



מציינים גם את ''ארץ הצבי''.....
א. פרקש (יום שלישי, 18/04/2006 שעה 9:57)
בתשובה לא. פרקש
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מצאתי גם פורטל נחבא אל הכלים (http://www.ios.st/main/documents/home.asp) ובו יש לינק לאיזשהוא מנוע חיפוש ששם את 'ארץ הצבי' בראשו (תחנות רדיו):
סתם שתדעו.
_new_ הוספת תגובה



פרקש, תודה על המידע הרב שהבאתה.
חזי (יום שלישי, 18/04/2006 שעה 12:33)
בתשובה לא. פרקש
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אני אישית (ואני מאמין שהרוב כאן) מעדיף להתמקד במקורות בעברית.
אומנם זה מצמצם את המבחר,
אבל הזמן שנחסך בקריאת השפה העברית,
הינו משמעותי (השפה האנגלית מסורבלת יותר, גם בכתיבה וגם בקריאה).

גם בעברית יש כבר הרבה מקורות טובים, ומספרם הולך ורב.
_new_ הוספת תגובה



חזי, תודה. גם המבחר בעברית הוא רחב
א. פרקש (יום שלישי, 18/04/2006 שעה 14:44)
בתשובה לחזי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

יחסית (בטח אם נחלק את מספר דוברי העברית במספר מנועי החיפוש באנגלית). יחד עם זאת מנועי החיפוש בעברית מביאים אותך רק לחלק קטן של המידע ומכאן שאינך יכול להתמודד עם כל המידע שיש בעניין מסויים.

וחוץ מזה, אנגלית היא שפה נוחה וקלה. יש כאלה שהרבה יותר קל להם באנגלית מאשר בעברית. זה עניין יחסי.
_new_ הוספת תגובה




חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי