פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
והרי החדשות
צבי גיל (שבת, 13/11/2010 שעה 9:00)


והרי החדשות

צבי גיל



במהדורת החדשות של רשת ב' ביום ג' ה-‏9 בדצמבר, אלה היו האייטמים של הדיווחים: פרשת האונס בתל אביב, טעון להרג במקום רצח, חשד למעשה רצח, תאונת דרכים עם ילדים, סחיטה ואיומים, בקשה להארכת מעצר ועוד אייטמים שאני לא זוכר. מה שאני כן זוכר שלא הייתה במהדורה ולו ידיעה אחת, שעסקה לא במעשים פליליים בתוך הארץ. חזקה על מערכת החדשות של ''קול ישראל'' שהיא מדווחת בצורה מעודכנת מאוד את החדשות שמגיעות אליה מן הכתבים וממקורות אחרים. אין כאן דבר מגמתי. אילו הייתה ידיעה חשובה אחרת באותה שעה שלא מן הסוג הזה היא הייתה נכנסת. אבל זה מה יש. וזה משדרים. בדרך כלל במהדורת השעה 10 בבוקר ישנו גם סיכום של חדשות הבוקר האחרות. בראש אלה דווחו הממצאים של סקר שערכה מכללת ספיר והמועצה לביטחון חברתי, סקר שהוצג בכנס שדרות לחברה. גם סקר זה היה בראש מהדורות החדשות של ערוצי הרדיו וגם האינטרנט.

לפי נתונים אלה 81% הציבו את האלימות בראש הדאגות. אחריה השחיתות - 72%. במקום השלישי - 70% - הפערים הכלכליים בחברה הישראלית ורק במקום הרביעי - 69% - המצב הביטחוני. יותר מזה. 45% לא סומכים שהממשלה תסייע להם לשפר את מצבם הכלכלי. ''הבשורה'' האחרונה של למ''ס ש-‏120 אלף איש נוספו למעגל העוני, ויש עליה ברורה בממדי העוני בקרב האוכלוסייה העובדת והשכר הממוצע ירד. באותו כנס בשדרות הזהיר מבקר המדינה כי אנו עומדים בפני שסע של שתי מדינות. הוא לא התכוון ליהודית ופלשתינאית, אלא לארץ ענייה של הרוב וארץ עשירה של המיעוט.

שערו בנפשכם שהחמאס, החיזבאללה, הסורים, אל קאעידה ואחמדינג'ד נמצאים במקום רביעי בסולם הדאגות של הציבור, בדיוק ההיפך מסדר העדיפויות של הממשלה שהם בחרו. זה מלמד כמובן על אטימות השלטון לצרכים האמיתיים של האזרחים. זה מראה על אוזלת ידה של המערכת השלטונית בכול הרשויות: החוק, המשפט והרשות המבצעת. אם מדובר היה בגוף האדם היו אומרים שזה ''כשל מערכתי'', ובמקרה כזה מצב כמעט סופני. אלא שבמדינה התהליך הוא הרבה יותר אטי, אבל ללא ספק ידוע מראש. זאת התפוררות הנורמות. שיבוש מוחלט של סדרי שלטון, חברה, כלכלה.

הבעיה האקוטית יותר היא שהציבור, חרף האמירה שלו בסקרים, הוא אפאתי. הוא כציבור שלם אינו מסיק את המסקנות הנכונות. הוא בוכה ונורה, בוכה ונפגע, בוכה וצועק. וזהו.

ראו כיצד הגיב הציבור האמריקני בבחירות האחרונות לקונגרס. הוא גרם למהפך בבית הנבחרים. זאת לא משום שהממשל כשל. להיפך היו לממשל הצלחות רבות בתחום הכלכלי והמשקי, והישגו הגדול הוא שמנע את התמוטטת הכלכלה שהורישו לו הרפובליקנים, אותה מפלגה שהציבור העדיף אותה על פני מפלגת הדמוקרטים של הנשיא אובמה. הוא עשה זאת בגלל מציאות אפורה, בגלל אבטלה, בגלל קשיים ברכישת דירה, בגלל העדר אופק לקץ המלחמה באפגניסטן, ועוד בעיות פנימיות לאומיות ומקומיות.בגלל מצב רוח רע. אלה דברים שהציקו לו עכשיו ועליהם הוא הגיב. זאת הייתה הצבעת מחאה ועל תנאי. היה והרפובליקנים לא יסָפקו את הסחורה או שיפריעו בצורה קשה לממשל אם לדעת האזרחים הוא מנסה להיטיב איתם, אז הוא שוב יעשה מהפך.

למהפך האמריקני שני מאפיינים. אחד שלילי, לדעתי, ואחד חיובי. השלילי הוא חוסר ההיגיון בהענשת מפלגה בראשות נשיא שעשו מאמצים לבלום את התמוטטות הכלכלה והצליחו כמה שניתן, כי התוצאה היא מתמשכת וגלובאלית. במקומה תיגמלו מפלגה שהיא והנשיא שלה גרמו לערעור המשק והכלכלה.

הפן החיובי הוא עשיית שריר ציבורי, גם כלפי הממשל וגם כלפי האופוזיציה, אשר כפי שאמרתי תשלם אם לא תעשה לשיפור המצב. אצלנו המהפך של החולה הישראלי הוא שהוא מסתובב מצד לצד כאשר ''המרפא'', השלטוני מציק לו, ויבוא לציון גואל.

עד כה הוקמו עשרות וועדות חקירה לבחינת היבטים שונים של תחלואי החברה. רק וועדה אחת לא הוקמה והיא וועדה עליונה לבחינת מצבה הנורמטיבי,הפסיכולוגי-חברתי והרפלקטיבי של החברה הישראלית כולה. שהרי כאן טמונה הבעיה וכול השאר הם סימפטומים שלה.ליבת הבעיה היא שאת העם שום עם אי אפשר לבחור. במקרה שלנו הוא כבר נבחר על ידי אלוהים.




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


יש לך טעות יסודית.
ימני גאה (שבת, 13/11/2010 שעה 16:00) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הבעיה בתקשורת ולא בחברה.

תמיד היו ותמיד יהיו חריגים.

תמיד היו ותמיד יהיו פושעים, רוצחים, גנבים וכיוצא בזה.

הבעיה שהתקשורת מנסה יותר ויותר להתפרנס מזה.

מסתבר להם שזו פרנסה קלה יותר מאשר לפרסם חדשות חיוביות.
_new_ הוספת תגובה



צבי גיל צודק אבל:
רפי אשכנזי (יום ראשון, 14/11/2010 שעה 18:04) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

צבי גיל צודק אבל:
חלק גדול מליקוי המאורות במושגי הציבור שייך לאיבוד קני המידה והמישקל של הידיעות להם גורמת התקשורת המשודרת.
אין יום בו אין דוגמא גרוטסקית לדבר: רק לאחרונה דווח כי ''לפתיחה של האירוע יגיעו בר רפאלי והנשיא פרס'', כך בסדר הזה...
זאת רק דוגמא אחת שלא יוצאת לי מהראש, עד כמה שני שתלי סיליקון יכולים לשבש קני מידה ועם האובדן תבוא התוצאה: אין שום שיקלול של הידיעות במהדורות החדשות, מה חשוב ומה לא, מה בראשית ומה בסוף, ביחוד בערוצים המסחריים: רק לאחרונה הוצג לכולנו חדר העריכה של הערוץ השני שם הודגם 1:1 איך העורך שם את הדברים, ממש מזעזע!!!
הכל שעשוע, מבודח, או דרמה מנופחת עם אותיות גדולות, הכל למען עוד אחוז ברייטינג, יען ריאליטי עליך ישראל...
גם הדיווחים על האלימות הגואה עליה מדבר ה''ה גיל, מדווחים בצורה מנופחת עם כל הכאב{!} ללא יכולת של המאזין\ הצופה להעריך היש אלימות גואה או אין.
לדעתי, לצד הדיווחים האמיתיים על התקשורת באם יש בה {עדיין} שמץ אחריות, לתת מיספרים דומים להשוואה עם העולם הרחב איליו אנו אמורים להשתייך לשם השוואה וכן, להדגים גם את מספר השוטרים פר קאפיטה בכדי שנבין כי מצבנו עדיין, עדיין לא רע בכלל!
_new_ הוספת תגובה



חדשות ישנות
איתן אדיר (יום שני, 15/11/2010 שעה 10:45) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הבעייה של צבי גיל שהוא מערבב דבר בדבר בלי מילות קישור.
הוא גם נותן משקל גבוה מהראוי לסקרי דעת קהל, כאלה ואחרים. כאילו לא חשוב מי הזמין אותם, ומה משמעותו של סקר. בגדול הסקר מצביע על התנהגות טיבעית של האדם שמה שחשוב לו, בעיקר בזמני שקט בטחוני יחסי ואמון גבוה במערכות הבטחון, שיהיה לו את השקל לגמור את החודש. זה טיבעי ונכון בכל העולם, כולל אמריקה, שצבי כה מכיר ומתייחס אליה תמיד, כשצריך או כשלא צריך.

הממשלה, כל ממשלה, לא מתייחסת לסקרים שמשקרים בד''כ כל שבוע מחדש. הממשלה חייבת להתמודד מול בעיות מדידות וממשיות, בהצלחה או שלא בהצלחה. לכן הממשלה חייבת לתעדף את הביטחון, כי השקט לאזרח הוא העשייה וההמולה שעושה הממשלה. לאחרונה התבשרנו שהממשלה הולכת לתמוך יותר בחינוך, ונראה איך היא תוכל לעשות זאת בלי הוספת תקציב מצד אחד וייעול המערכת מהצד השני.

הציבור לא אפאתי ודווקא מגלה עניין במה שקורה. ויש רבים שמביעים דיעותיהם לבד או בקבוצות וארגונים. זו לא הבעיה. הבעיה היא שארגונים וולונטריים לא משפיעים במידה גבוהה על מדיניות הממשלה. כי שיטת הבחירות בישראל לא נותנת לאזרח בחירה אמיתית ופרטנית, אלא מחייבת אותו לשים פתק אחד בקלפי. אם היו בישרא בחירות אזוריות, אז בטוח שהמחאה האזרחית היתה כלי אפקטיבי ולכן קם היה קיים.

הציבור האמריקאי כן העניש את אובמה בבחירות האחרונות כי הוא כשל כמעט בכל מה שנגע. אובמה לא מילא אחר הציפיות שהבטיח. תוכנית הבריאות הלאומית, תוכנית הדגל של אובמה, בהקפאה ולקראת שינוי מרחיק לכת בהשפעת הרפובליקנים.

ממשל אובמה לא מנע שום מפולת כלכלית שממשל רפובליקני היה חדש היה מונע, אולי באפקטיביות גדולה יותר. הזרמת טריליון דולר נוספים למשק האמריקאי רק בחודשיים האחרונים פגעו יותר בדולר, הוציאו עוד בתי עסק מארה''ב, והגדילו את כמות המובטלים הרשומים (בפועל יש יותר אבטלה מ-‏9.6% אבטלה רישמית, כי מובטל שלא מוצא תעסוקה בתוך 6 חודשים, יוצא מרשימת המובטלים). בתגובה גייס הממשל הדמוקרטי אלפי מובטלים לשורותיו, רק כדי להוריד את לחץ האבטלה, אבל בתמורה לקיום אבטלה סמויה בארגוני הממשל, והגדלת תשלומי כספי המשכורות. כלומר, אובמה לא מנע משבר כלכלי וגם לא הוציא את אמריקה ממנו. אמריקה עדיין במשבר כללי לפי כל המדדים (אבטלה, תפוקה ורווחים, חובות חיצוניים ופנימיים וכו'). אובמה לכל היותר עצר בחריקת בלמים מקולקלים את הנפילה, ולא מצליח להתרומם.

העובדה שהציבור האמריקאי נטה יותר לרפובליקנים שלטענתך הביאו את המשבר הכלכלי על אמריקה, רק מעידה שככל הנראה הציבור ברובו חושב שאתה טועה בהאשמותיך כנגד הרפובליקנים.
_new_ הוספת תגובה



טענות עובדתיות לא נכונות!
דוד סיון (יום שני, 15/11/2010 שעה 11:42)
בתשובה לאיתן אדיר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

א. רק במשפט אחד יש כמה טענות לא נכונות:
''הזרמת טריליון דולר נוספים למשק האמריקאי רק בחודשיים האחרונים פגעו יותר בדולר, הוציאו עוד בתי עסק מארה''ב, והגדילו את כמות המובטלים הרשומים''.

להלן השגיאות במשפט הזה שצוטט מדבריך:
1. לא הוזרמו טריליון דולר בחודשיים האחרונים,
2. לא הוציאו עוד בתי עסק..., באותה תקופה,
3. לא גדל מספר המובטלים..., באותה תקופה. באותה התקופה דוקא גדל מספר המועסקים (http://data.bls.gov/PDQ/servlet/SurveyOutputServlet?...
).

ב. גם הטענה שממשל אובמה לא מנע משבר אינה מדוייקת. טענתו של צבי כי ''הישגו הגדול הוא שמנע את התמוטטת הכלכלה שהורישו לו הרפובליקנים'', לא מדוייקת אבל נכונה.
ב.1 זה נכון שהממשל הרפובליקני הוריש משבר מאד מסוכן.
ב.2 זה נכון שהתוכנית של אובמה סייעה בעצירתו וגם נכון שלא מספיק (ואינני מתייחס לסיבות לכך).

ג. עוד משפט שגוי:
''אמריקה עדיין במשבר כללי לפי כל המדדים (אבטלה, תפוקה ורווחים, חובות חיצוניים ופנימיים וכו')''. לא כל המדדים מורים על משבר. המכון הלאומי למחקר כלכלי קבע ש''המיתון הגדול'', כפי שהמשבר כונה הסתיים ביוני 2009 (http://www.nber.org/cycles/sept2010.html) זה אותו המכון שעליו מסתמכים בדרך כלל כאשר מספרים לנו שיש מיתון. תסתכל ותראה את רשימת המדדים שעל פיהם הם החליטו שהמיתון הגדול הסתיים.

ד. אבל בכל זאת זה נכון לטעון שהמיתון לא הסתיים משום שעבור הרבה מאד אנשים המובטלים (מעל 14 מיליון) ועוד כאלה שהתייאשו להמשיך לחפש עבודה, הוא בהחלט לא נגמר. כאן חשוב להזכיר שלאותם קרוב ל-‏20 מיליון לא מועסקים יש גם משפחות, ושגם עבור שאר בני המשפחה המיתון הגדול נמשך.
_new_ הוספת תגובה



טענות עובדתיות לא נכונות!
איתן אדיר (יום שני, 15/11/2010 שעה 12:43)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

1. כנראה שאתה צריך גם לדעת לקרוא את הנתונים. הרי אמרתי ששיעור האבטלה גדל באמריקה ל-‏9.6% בספטמבר-אוקטובר, למרות שבפועל האבטלה גדולה יותר. וכל זה למרות שהממשל גייס לשורותיו מובטלים, רק לשם קבלת משכותות. http://www.bls.gov/news.release/empsit.nr0.htm . http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_U.S._states_by_... . http://articles.moneycentral.msn.com/learn-how-to-in... . הנתונים שהבאת לא שוללים את קביעתי. להיפך, מחזקים אותה.

2. המשבר הפיננסי נבע ממדיניות המשכנתאות הרשלנית, מדיניות שנוצרה בממשל קרטר (פאני&פרדי) וטופחה ושודרגה ע''י הדמוקרטים מאז. הרפובליקנים נרדמו בשמירה, לא הבינו את המוקש וחלקם אכן תמך בחלקים של המדיניות הזאת.
המובילים של התוכנית בשני העשורים האחרונים היו הסנטורים הדמוקרטיים ברני פרנק והארי ריד
3. אמריקה עדיין במשבר כלכלי. היא עברה את הפיק אבל עדיין לא התאוששה ממש. לכן האוצר הדפיס 600 מיליארד דולר ו-‏300 מיליארד דולר בחודשים האחרונים http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/c/a/201... להשקעה בנכסים. הצפי האופטימי לחזרה למצב הרגיל נמדד בחודשים-שנה לפחות.
_new_ הוספת תגובה



טענות עובדתיות לא נכונות!
דוד סיון (יום שני, 15/11/2010 שעה 14:33)
בתשובה לאיתן אדיר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

1. קראתי את הנתונים נכון ואתה שוגה. הנה על פי הקישור שצירפת (http://www.bls.gov/news.release/empsit.nr0.htm) כתוב שחור על גבי לבן:

Total nonfarm payroll employment increased by 151,000 in October, reflecting job gains in mining and a number of service-providing industries. Private-sector payroll employment rose by 159,000 over the month; since December 2009, employment in the private sector has risen by 1.1 million.

כתוב במפורש שנוספו מקומות עבודה במגזר הפרטי ובתחילת ההודעה ששיעור האבטלה לא השתנה.

גם לא הוזרמו טריליון דולר על ידי האוצר בחודשיים האחרונים והקישור שהצגת מספר על תוכנית של הבנק המרכזי ולא האוצר.

2. הטענה שלך לגבי סיבות המשבר חלשה מאד. נכון שיש לפרשת הסאב-פריים חלק בין גורמי המשבר. אלא שסדרת האשמים בחלק הזה כולל את הרפובליקנים והדמוקרטים לדורותיהם (דיון 5612). כפי שהמאמר הזה מראה גם הנשיא הקודם בוש הבן השתתף בעדוד המערכת הפיננסית ליצר עוד בעלי בתים (זה תהליך שמזכיר לי את המתרחש בתקשורת המקומית בזמן האחרון...).

אבל גורמי המשבר העיקריים הם דווקא פעולות וחקיקות יותר קרובים בזמן. למשל הקטנת שיעורי המס וכתוצאה הגירעון התקציבי שצמח בימי בוש, משיעור אפסי בימי קלינטון האחרונים. היתה גם התגובה המוגזמת של הבנק המרכזי בהזרמות בעיקבות המיתון שפרץ בימי התפקעות בועת ההיי-טק ובעזרת הפיגועים 11.9.2001 (התקפת אל-קעאידה). אותו בנק מרכזי שנרדם בשמירה על המגזר הפיננסי שהמציא כל מיני נכסים ''אקזוטיים'' בתלות בכל מיני הלוואות כולל משכנתאות. היו כמובן כאלה שצפו בעיות קשות אם כי לא הצביעו על תאריך (דיון 5314).

3. האוצר לא הדפיס 600 מיליארד דולר וגם לא 300 בחודשים האחרונים וגם הקישור שהצגת לא טוען זאת. בכל מקרה זאת תוכנית של הבנק המרכזי שהוכרזה לפני כשבוע.

4. מאחר והממשל הנבחר (קונגרס ונשיא ארה''ב) נרדם בשמירה במהלך הזמן בו המשבר קרם עור וגידים; מאחר והבנק המרכזי גם הוא נרדם בשמירה, פרץ המשבר - המיתון הגדול. גם הממשל החדש לא ניסח מדיניות מספיק טובה כדי לעורר את המשק.

המשפיע העיקרי לשינוי המגמה היתה הפעולות של הבנק המרכזי בראותו של ברננקי, שכבר היה בהנהלת הבנק המרכזי בימים שהמשבר קרם עור וגידים.

5. הנסיון שלך להדביק את הבעיות למפלגה מסויימת לא מסתדר עם העובדות ההיסטוריות - הנתונים. אבל מה שיותר חשוב זה שכבר עשור המשק האמריקאי נחלש והנבחרים (דמוקרטים ורפובליקנים) לא תורמים לשיקום. ועוד יותר חשוב לדעת שכאשר המשק האמריקאי נחלש גם שהמשק שלנו נחלש, בין השאר כי ארה''ב היא יעד יצוא עיקרי של המגזרים הצומחים במשק שלנו.
_new_ הוספת תגובה



טענות עובדתיות לא נכונות!
איתן אדיר (יום שני, 15/11/2010 שעה 16:19)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הבאתי והבנתי נכון. הדו''ח מציג את המובטלים שקיבלו עבודות במוסדות ממשלתיים ולא פרטיים. הדו''ח אינו משקלל את האבטלה העמוקה שמעבר לחצי שנת האבטלה המוכרת. מי שעובר חצי שנת אבלטה ולא מצא עבודה נמחק מרשימת האבטלה הפורמלית.

בוש לא עודד, רפובליקנים רצו לתקן, הדמוקרטים לחצו והרפובליקנים נכנעו. קרא בלינק.

לא מכיר את הסיפור הזה ש''כבר עשור המשק האמריקאי נחלש'', אלא אם אתה מתכוון לשינויים הגלובליים שמתרחשים בגלל עלייתה המהירה של סין והתעוררותה של הודו. המשק האמריקאי מתמודד עם הגלובליזציה ונפגע ממנה, ישנה בריחת עסקים מזרחה, בעיקר לסין. אך זו לא הסיבה למשבר ואפילו לא גורם מאיץ למשבר במשכנתאות. ללא הסוציאליזציה של המשכנתאות סביר ביותר להניח שארה''ב לא היתה נקלעת למשבר כלכלי כה גדול.

בכל מקרה בימים אלה מתבצעת הזרמת 600 מיליארד דולר למשק האמריקאי, חלק מהדולרים המודפסים מועברים לחברות שהלאימה הממשלה.http://www.themarker.com/tmc/article.jhtml?ElementId... . http://www.themarker.com/tmc/article.jhtml?ElementId... . בדולרים המודפסים ירכוש הבנק הפדראלי גם אג''ח ממשלתי כדי להתמודד עם ההתאוששרות הכלכלית האיטית והמאכזבת. גם יתרות הדולרים הענקיות שמחזיקה סין מטרידים מאוד את ארה''ב.

אתה צודק שעיקר המסחר הישראלי נעשה מול ארה''ב אבל בשנים האחרונות ישראל מדגילה את החלק היחסי של מסחר מול מזרח אסיה, מזרח אירופה ודרום אמריקה, כדי להיפגע כמה שפחות מקשיי השיקום של המשק האמריקאי. בכל מקרה השנה צופים עדיין קשיים ביצוא מישראל והאטה בצמיחה בישראל.

צריך לזכור שהציבור האמריקאי הצביע קודם כל בגלל העדר עבודה ומצב כלכלי קשה שנמשך ונמשך כבר יותר משנתיים, ואובמה מכפיל את התקציבים ומדפיס עוד ועוד דולר.
_new_ הוספת תגובה



טענות עובדתיות לא נכונות!
דוד סיון (יום שני, 15/11/2010 שעה 17:43)
בתשובה לאיתן אדיר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

1. העלית טענות לא נכונות ביחס לשיעור האבטלה. השיעור הזה נשאר 9.6% בחודשים במהלך 3 חודשים כולל אוקטובר וזה נמוך ב-‏0.5% משיעור האבטלה באוקטובר לפני שנה (http://www.bls.gov/news.release/empsit.a.htm). ככלל יש עזיבה של כוח העבודה על ידי אנשים שהתייאשו מלמצוא עבודה אלא שמספרם גם הוא לא גדל. במקביל יש תהליך של התרחבות מספר מקומות העבודה (כ-‏1 מיליון) במגזר הפרטי שמעסיקים מצטרפים חדשים ו-או כאלה שעזבו את כוח העבודה (http://www.bls.gov/news.release/empsit.nr0.htm).

טענותיך לא כתובות בדוחות שאת הקישורים אליהם הצגת.

2. אתה שוב מעלה טענות לא נכונות בקשר לסאב-פריים. במסעות התמיכה בהקלות להשגת משכנתאות ובחקיקה הנובעת מעורבות שתי המפלגות, הנשיאים לאורך שנים כולל הנשיא בוש הבן וגם יזמים פרטיים (דיון 5612).

גם ההנחה שלך, ''סביר ביותר להניח שארה''ב לא היתה נקלעת למשבר כלכלי כה גדול'', אינה מציאותית.

3. למשבר היו עוד גורמים כמו למשל הצמיחה של הבנקאות האפורה והנגזרים למיניהם. עוד גורמים מוזכרים בהמשך (מס' 6). העובדה שאתה ממעיט בחשיבותם היא שגיאה.

4. עדין לא בוצעה שום הזרמה ולכן טענתך לא נכונה.

5. (א) אובמה אינו מדפיס כסף ולכן טענתך מופרכת.
(ב) אובמה לא מכפיל תקציבים ולכן טענתך מופרכת.
שתי הטענות האחרונות לא נכונות - מופרכות, כפי שכתוב במאמר שהצגת (http://www.themarker.com/tmc/article.jhtml?ElementId...):
''האם מדובר בעצם בהזרמת כסף לתקציב הממשלה?

לא, מכיוון שאת האג''ח והנכסים רוכשים לא מהממשל בארה''ב, אלא ממוסדות פיננסיים וממשקיעים בשוק הפתוח. בנוסף, הבנק הפדרלי מתכוון למכור בחזרה את הנכסים כאשר הכלכלה תתאושש''.

6. שימוש במילת הקסם, גלובליזציה, לא משנה את העובדות החשובות: המשק האמריקאי נחלש בעיקר כי אין התחדשות טכנולוגית שהיא תנאי לצמיחה. זאת גם הסיבה שהוא מפסיד מקומות עבודה למשקים המתפתחים. דבר נוסף שצריך לזכור מי שתמך רעיונית בפתיחות וגלובליזציה זה האמריקאים. הם רק שכחו שגם חוקי המשחק והמגרש משתנים במקביל והפתרון הטוב ביותר לשינוי הם חידושים טכנולוגיים... הם שכחו שהובלה בחדשנות טכנולוגית היא, היא הסיבה שהם הובילו את המשק העולמי כל כך הרבה שנים.

כל הגורמים האלה הם סיבות להיחלשות המשק האמריקאי והיו בין הסיבות להזרמות מהבנק המרכזי והרחבה פיסקלית ולכן הגדלה משמעותית של הגירעון התקציבי (כבר משנת 2001).

באותם ימים שיבחו כולם את הגלובליזציה. כך למשל עשה הנגיד של הבנק המרכזי לאורך 5 השנים הראשונות של העשור הנוכחי וגם קודם.
_new_ הוספת תגובה



טענות עובדתיות לא נכונות!
איתן אדיר (יום שני, 15/11/2010 שעה 18:47)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

1. שיעור האבטלה בפועל גבוה יותר מ-‏9.6% (שהיא לעמצה עליה מ-‏9.2% של תחילת הקיץ). כלומר מספר הלא מועסקים עדיין גבוה כמו בתחילת המשבר.
כמו שציינתי, ''התרחבות מקומות העבודה'' הוא ביטוי לא מדוייק. ישנם מספר מפעלים, כמו מפעלי GM שמוזרמים אליהם מיליארדי דולרים כדי לשמור על היצור ועל העובדים. מי שמגייס היוום עובדים, בד''כ בחצי משרה, הם ארגונים ממשלתיים, בניסיון לרפא טת המחלה ביוד ובתחבושת.
עד כמה ההשקעה הזאת תורמת לכלכלה הלאומית? לא ברור. אבל היא מכניסה את הממשלה לחובות ולהדפסת כסף.

שיעור האבטלה האמיתית מגיע ל-‏17.1% !!!! http://www.themarker.com/tmc/article.jhtml?ElementId... והוא מתייחס לכל המובטלים הותיקים שנגרעים מהרישומים הפורמליים!!!!

שוק התעסוקה בארה''ב איבד 95 אלף משרות בחודש ספטמבר, בהמשך לירידה של 57 אלף משרות בחודש אוגוסט, לפי משרד העבודה האמריקאי (ולא משרד האוצר). וזאת כאשר תחזית הכלכלנים היתה לירידה מתונה בהרבה של 5,000 משרות בלבד.

2. הסאב=פריים נוצר ע''י הדמוקרטים. זה נכון שהרפובליקנים לא ידעו איך לאכול אותו ונסיונם לצמצם את היקפי ההלוואות לדיור נתקלו תמיד המתקפת הדמוקרטים, שרצו לשמור את המנגנון הזה מתוך ניסיון לעזור לחלשים בחברה. אבל מרוב שרצו טוב הם גרמו לרע, כי כל ארכי פרחי לקח הלוואה, שתיים או שלוש כדי לקנות דירה, שתיים או שלוש בחינם ולשלם אח''כ בתשלומים נוחים. לא היתה בדיקת של יכולות החזרי ההלוואה. בסוף כל העסק קרס עם חובות עצומים.זה ברור שהמשבר התקציבי נוצר בגלל משבר הסאב=פריים, שגרר אחר כל את כל המשק.

3. היו מספר גורמים פריפריאליים שהגדילו את המשבר, אבל לא גררו מלכתחילה את הכלכלה למשבר. זה ברור שקשיים אחרים רק החמירו בעקבות המשבר הפיננסי הגדול. זה לא סותר.

4. היו שתי החלטות להזרמה, אחת של 300 מיליארד דולר והשניה של 600 מיליארד דולר. הראשונה למיטב ידיעתי כבר החלה. עד אמצע 2011 מתכוון ממשל אובמה להזרים את כל הסכום, חלקו בשיווק איגרות חוב וחלקו האחר בהעברה ישירה למפעלים מולאמים. מדובר בהזרמת כסף למשק, בנוסף לתקציב המדינה.

5. גלובליזציה אינה מונח קסם אלא מונח מוכר לתיאור תרבות התנהגות כלכלית (ומדינית) חוצה גבולות ושהוא עדיין די פרוץ. עצירת הצמיחה באמריקה נובעת בעיקר מלידת שווקים מתחרים חדשים שמייצרים מוצרים זולים הרבה יותר. היום אמריקה מלאה במוצרים Made in China ממש כמו ישראל. זה מתחיל מבגדים והנעלה ומסתיים במכשירים חשמליים, מכונות ומחשבים. היצרנים האמריקאים לא יכולים להתחרות במחירים האלה. ארה''ב לוחצת על סין לייסף את היואן כדי לצמצם את היבוא מסין ולעודד יצוא מארה''ב לסין. http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=100060... . נכון לעכשיו האמריקאים השיגו רק חצי מטרה: להימנע מ''פיחות תחרותי'' חד צדדי http://www.calcalist.co.il/world/articles/0,7340,L-3... .

6. א ב ל אותה עצירת הצמיחה לבדה היתה קלה הרבה יותר לטיפול ולתיקון ללא המשבר הפיננסי של הסאב-פריים. הסאב-פריים התנפץ והמון כסף נשפך החוצה בלי בקרה והלך לאיבוד לממשל האמריקאי.ללא הסאב-פריים היה הרבה יותר קל לארה''ב להתמודד עם בעיית הצמיחה וההתחדשות הכלכלית.צריך להבין ששני הקלפים הכלכליים האלה - הסאב-פריים וההאטה בצמיחה - פעלו במקביל, כאשר הראשון החל להכות עוד בסוף שנות ה-‏70 במכות קטנות ולא מורגשות (חלק מתוך ניסיון של קרטר לחלץ את אמריקה מ'משבר הנפט' של אמצע שנות ה-‏70), ואחר כך הרחבות קטנות בשנות ה-‏80 וה-‏90 וכל זאת בלי בקרה אמיתית של תרומת החוק לאוכלוסיה החלשה.
התהליך השני החל בקטן רק באמצע שנות ה-‏90 כאשר המדינות הקומוניסטיות והקומוניסטיות לשעבר נפתחו חופשית למערב, ובהמשך זרימת הון מהמערב למזרח והתעצמות כלכלית בעיקר של סין, אבל גם של הודו, ובמידה מסויימת גם אינדונזיה, דרום קוריאה, הפיליפינים. עדיין אפשר לטעון שארה''ב היתה יכולה לשמור על האינטרסים הכלכליים שלה בצורה קלה יותר ומוצלחת יותר ללא משבר הסאב-פריים, המיותר, מעשי ידי אמריקה עצמה.דווקא בעניין הייצור והייצוא למרות הכל יש לאמריקה הצלחות יחסיות בגלל ייחודה הטכנולוגי - מדעי.

7. אובמה גם הוריד הילוך מתוכנית הבריאות חובה הממלכתית שלו משום שהוא רואה את הקשיים שבמימושה ואת האופוזיציה הגדולה, לא רק של הרפובליקנים אלא גם של דמוקרטים. כחצי מהמדינות מסרבות להשתתף ביישום החוק ומושליהם הגישו תביעה נגדית בבית המשפט עליון. אובמה מבין שיהיה קשה ליישם תוכנית בה האזרח מחוייב לשלם כסף רב עכשיו ולהתחיל להינות משירות רפואי חצי חינם בעתיד (אובמה מבטיח שכבר מ-‏2013 יהנו המבוטחים מהחוק, שנה לאחר מועד הבחירות השניות שלו!). הציבור לא מאמין. לכן הודיע אובמה, גם לאור איבוד הרוב בבית הנבחרים, שהוא פתוח לדיון עם הרפובליקנים כדי להכניס שינויים בחוק.
_new_ הוספת תגובה



טענות עובדתיות לא נכונות!
דוד סיון (יום שני, 15/11/2010 שעה 19:43)
בתשובה לאיתן אדיר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

1. הנתונים מראים שמאז סוף שנה שעברה שיעור האבטלה הוא במגמת ירידה וכוח העבודה גדל (http://www.bls.gov/web/empsit/cpseea1.pdf). בהגדרה כולל מי ששיך לכוח העבודה (מי שעובד או מי שמנסה למצוא עבודה כמי ששיך לכוח העבודה).

האנשים שהפסיקו לחפש אינם נכללים בחישוב הזה. עד כאן הכל תואם את שכתבתי קודם. אנשים לא נגרעים מהחישוב של שיעור האבטלה (http://www.bls.gov/cps/cps_htgm.htm). העובדה היא שיש דיווחים עליהם ממקורות משרד העבודה.

4. לא היו שתי החלטות הזרמה. בכל אופן בקישורים שהצגת לא נכללות שתי הזרמות.

-----

לגבי שאר הסעיפים אין לי מה להוסיף. חוץ משני דברים:

א. הבהרתי שאתה שוגה בגדול והניסוחים שהוספת כעת לא משנים מסקנה זאת.
ב. הפרשנות שלך היא במגרש הפוליטי (הטענות לגבי מי יצר את הסאב-פריים, לגבי הגלובליזציה ודבריך על המשבר) ולא נתמכת על ידי העובדות והנתונים.
_new_ הוספת תגובה



טענות עובדתיות לא נכונות!
איתן אדיר (יום שני, 15/11/2010 שעה 21:09)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אין טעם שנתווכח ביננו על מי מהאמריקאים צודק. אתה מביא אתר ממשלתי רישמי שטוען א' ואני מביא אתר מקצועני שטוען ב'. אני נוטה להסיק שהגורם הפורמלי מנסה להמעיט ככל הניתן בנתוני האבטלה. בכל מקרה שתי התוצאות מראות על בעייתיות בהתעוששות בשוק העבודה באמריקה.

הנתונים הפורמליים של התפלגות האבטלה בין המדינות השונות מראים שבמדינות הגדולות והמתועשות באמריקה (להוציא את טקסס) האבטלה גבוהה מהממוצע האמריקאי. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_U.S._states_by_... . כלומר, עיקר הפגיעה מקיף את רוב התעשיות ואת רוב תושבי ארה''ב. ונתונים אלה http://money.cnn.com/pf/features/lists/state_unemplo... גבוהים בהרבה מהנתונים שבדיוק שנה לפני כן!

בקישורים שהצגתי היו הזרמה של 300 טריליון ו-‏600 טריליון דולר.

בודאי שהפרשנות היא פוליטית, כי תקציב מדינה ותוכניות מימון לדיור פרטי הן הכי פוליטיות שיש. אבל מעבר לכך ציינתי עובדות לגבי מי שיזם את את תוכנית הסאב-פריים ומי שדחפו את הרחבת התנאים בצורה חסרת אחריות. ולאה לא היו הרפובליקנים.
_new_ הוספת תגובה



טענות עובדתיות לא נכונות!
אריק פורסטר (יום שלישי, 16/11/2010 שעה 3:18)
בתשובה לאיתן אדיר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

התבלבלת בין הטריליונים והביליונים. ביליון אמריקאי מקביל למיליארד אירופאי.
_new_ הוספת תגובה



טענות עובדתיות לא נכונות!
דוד סיון (יום שלישי, 16/11/2010 שעה 5:43)
בתשובה לאיתן אדיר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

1. יפה שאתה נוטה להסיק שהגורם הפורמלי מנסה להסתיר. זאת שגיאה!!!
לראיה אתה אבל בעצמך משתמש בנתונים של הגורם הפורמלי. על פי הקישורים שאתה מציג מקור הנתונים שלך לשיעורי האבטלה על פי חלוקה גיאוגרפית מקורם בפירסומי משרד העבודה האמריקאי. למשל נתונים לפי חלוקה גיאוגרפית של הגורם הרשמי (http://www.bls.gov/lau/).

בכלל הגורמים הפורמליים שאחראים על פירסום הנתונים בנושאיים כלכליים (כמו תעסוקה, אי-תעסוקה, הזרמות ועוד) ובנושאים דמוגרפיים מפרסמים נתוני אמת במועדים קבועים מראש. במקרים רבים הם עושים זאת על פי חוק. אבל הפוליטיקאים כולל השר שמשתמשים בנתונים או מדברים עליהם מנסים וינסו להתאים את הסיפור לאינטרס שלהם.

2. אם שיעור האבטלה הממוצע הוא 9.6% לא יתכן ששיעורי האבטלה לפי חלוקה גיאוגרפית מציגים פגיעה יותר קשה לגבי רוב תושבי ארה''ב.

3. לא ציינת עובדות מבוססות, ולא היו לך תשובות מבוססות להצגתי את ההתפתחות ההיסטורית של הלוואות הסאב-פריים.

4. הפרשנות הפוליטית שלך היא בהחלט לגיטימית רק שהיא אינה נתמכת על ידי העובדות שקשורות בתהליכים שאותם פרשנת. גם זה לגיטימי.
_new_ הוספת תגובה



טענות עובדתיות לא נכונות!
המסביר לצרחן (יום שישי, 19/11/2010 שעה 15:33)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מה שחשוב הוא שאובמה לא מממש את ההבטחה הגדולה שהוא הבטיח לאמריקה. הוא מתגלה מיום ליום כחדל אישים. הוא כשלון מהלך בגאווה עצמית. וכשכבר מכים אותו בקלפי הוא מודיע בגאווה שהוא פונה לשיתוף פעולה עם הרפובליקנים, אותו שיתוף פעולה שהוא הבטיח במרוץ שלו לבחירות ולא קיים לאחריהן, רק בגלל שהוא היה בטוח ברוב שלו בשני בתי הקונגרס. עכשיו הוא מבין שתקעו לו גלגל חמישי בעגלה, או שלקחו לו גלגל רביעי מהעגלה ושהוא חייב את הרפובליקנים כדי להמשיך הלאה בשפיות. וזו כבר התקדמות. אם הייתי אמריקאי הייתי מקווה שאובמה יצליח הפעם להתגבר על רגשותיו ולהיות נשיא של כל האמריקה. אבל בתור ישראלי ימנמן, אני מקווה שהוא יפול שוב ושוב בכל עשייתו, כמו שמנהיגי ה''עם הפלסטיני'' לא מפסידים שום הזדמנות להפסיד.

בעניין הסאב פריים אתה כמובן טועה. זוהי המצאה סוציאליסטית-דמוקרטית ולא רפובליקנית. הרפובליקנים רק היו עיוורים למשמעות של הבועה הזאת עוד כשהיתה קטנה בשנות ה-‏90, תחת שלטונו של קלינטון, ולא נלחמו על הגבלת תנאי ההלוואה רק לבעלי יכולת ההחזר ורק עד הלוואה אחת לאזרח אחד.
_new_ הוספת תגובה



טענות עובדתיות לא נכונות!
דוד סיון (יום שישי, 19/11/2010 שעה 18:29)
בתשובה להמסביר לצרחן
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מה שחשוב:
א. אובמה הבטיח שיתוף פעולה וקיים, הקשיב לרפובליקנים ושינה מהלכים ובסוף הם כמובן לא תמכו.
ב. בעניין הסאב-פריים אתה גם טועה. גם בגלל שזו לא המצאה של הדמוקרטים.

לא מפליא שבתור בעל תקווה ישראלי ימנמן אתה מספר סיפור לא נכון.
_new_ הוספת תגובה




חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי