פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
הימור מוסכן
צבי גיל (שבת, 28/05/2011 שעה 11:00)


הימור מוסכן

מחלוקת בין ראש ממשלת ישראל לבין נשיא ארה''ב אינה תחרות של כפוף ידיים

צבי גיל



הצבת ההופעות הפומביות של הנשיא אובמה וראש הממשלה נתניהו במוקד המאזן ביחסים שבין שתי המדינות, היא טעות עוועים. היא מטעה את הציבור ואינה מביאה בחשבון לא את מעמדו של הנשיא ארה''ב, באמריקה ובעולם, ולא את גבולות ההשפעה של הקהילה היהודית האמריקנית בכלל והשדולה - אייפק בפרט. הציבור לא מפרש נכון את המציאות, שלנו, והמציאות הבינלאומית, כפי שזה בא לביטוי ( ולו רגעי) בסקר ''הארץ'' שהתפרסם אתמול ולפיו חלה עלייה של 13% בתמיכה בנתניהו לאחר נאומו בקונגרס האמריקני.

• • •

העיתונות בישראל היא, אפשר לומר, בעלת אופקים אוניברסאליים רחבים יותר מאשר עיתונים רבים במערב לרבות, מערב אירופה וארה''ב. לעומת זאת העיתונאות שלנו (כלומר העיתונאים הישראליים) חלק גדול ממנה נסחב לעתים לקרתנות והדימוי שלה, ברובו, מתקבל כפרובינציאלי. לדוגמה: ההתייחסות של עיתונאים לויכוח הפומבי בין נשיא ארה''ב לבין ראש ממשלת ישראל היא כאילו התייחסות למאבק בזירה בין שני מתאגרפים או ליד שולחן בין מכופפי זרוע. או כאילו מדובר באיזה שני עסקנים שמתמודדים ב''פגוש את העיתונות'' באחד הערוצים שלנו.

מן ההתייחסות הזאת נגזרים הגדרות וביטויים. מן האופטיקה - ''מי ימצמץ ראשון'', מחומר נפץ - ''אווירה טעונה'', מעולם המיסוי - ''מס שפתיים'', מעולם הבריונות - ''פרובוקציה'', משרותי כיבוי - ''כיבוי שריפות'' וממלחמה ממש - ''רוח קרב'' . זאת נוסף על עצות של מומחים כמו, ''הטעות של אומבה'', ''החטא ועונשו'', שלא לדבר על כימיה, מונח מופרך לחלוטין ביחסים בין בני אדם בכלל ולא מכול שכן ביחסים בין ביבי לבין כול אדם אחר. במשדר ב''חצי היום'' ברשת ב' של ''קול ישראל, ביום ד' האחרון, שאלה המנחה, אסתי פרז, את המרואיין (שכחתי מי היה המומחה לענייני רטוריקה) ''אז מי ניצח בנאומים - ביבי או אובמה''. עד כדי כך. וככה התייחס לכך הציבור בישראל.

זה פן אחד של העמדת הדברים על ידי התקשורת. הפן השני הוא שזה בדיוק התפקיד שממלא איש הפעלולים והלהטוטן שלנו, ביבי נתניהו. בשבילו יש חשיבות כמה כדורים הוא יכול להטיל לאוויר ולתפוס את כולם או את רובם. הוא performer והוא מקבל את החשיפה בהתאם לכך. זאת הוא עשה בהצלחה בהופעה בפני שני בתי הקונגרס. באוטוסוגסטיה שלו האיש מאמין באמונה שלמה כי ההופעה, כלומר הטקסט וההגשה הם העיקר.

יחד עם זאת, כמובן שמתחת לכותרות של התקשורת, או בשילוב ההערות של התוכן יש מהות של מתן רוח גבית לראש הממשלה. ככה מסכם ד''ר גיא בכור את מאמרו באתר gplanet מה-‏21.5.11: כשם שמנחם בגין התעלה על שנאות פוליטיות והצטרף לממשלה ערב מלחמת ששת הימים, כך חייבת ''קדימה'' לנהוג עכשיו. יש רגעים שגדולים משאיפות אישיות... ראש הממשלה נתניהו פועל לבד. הערבים נגדו, אובמה נגדו, ואם הוא מסתכל אחורה, לעורף שלו, גם התקשורת נגדו. זה לא יכול להימשך. מכאן עלינו להבין שרק מנהיגת ''קדימה'', ציפי ליבני פועלת ע''פ שאיפות אישיות ואילו נתניהו פועל אך ורק מתוך אידיאה צרופה. אבל לא בכך העניין. כי מן הסיכום הזה אפשר לחשוב שד''ר בכר חושב אף הוא שהגיע הזמן לקחת סיכונים למען השלום. אלא שכותרת המאמר היא: זמן להחליף דיסקט, אנו נסחפים לעבר מלחמה.

אבל בקרב הפרשנים מן הצד הזה יש גם אופטימיים כמו יורם אטינגר בעיתון ''ישראל היום''. הוא מסיים ככה את המאמר שלו: מדיניות אובמה כלפי ישראל - המככבת בסקרי דעת הקהל בארה''ב -מייצגת מיעוט במפלגה הדמוקרטית, בציבור ובקונגרס, המהווה מבצר אהדה שיטתית לישראל. בכוח הקונגרס ליזום מדיניות ולהשעות, לשנות או להפוך על פיה מדיניות נשיא.

זאת קביעה שגויה לדעתי וגם שטחית. הקונגרס מעולם לא הפך על פיה את מדיניות הנשיא. הוא יכול להכביד מאוד. לדוגמה. הקונגרס חוזר מדי פעם בפעם ומחליט להעביר את שגרירות ארה''ב מתל אביב לירושלים. שום ממשל, לא דמוקרטי ולא רפובליקני, לא מילא אחר החלטה זאת. זה לא עניינו של הקונגרס, במסגרת הפרדת הרשויות. נתניהו זכה בשואות רועמות בהופעה האחרונה שלו בפני חבריו. אבל מי שקובע את המדיניות האמריקנית, הבינלאומית והביטחונית הוא הנשיא והממשל שלו. אף שהקונגרס חולש על הקופה הציבורית, יש בידי הנשיא כלים לא רק בהטלת וטו, אלא בפועל. באחרונה כאשר הרפובליקנים ניסו לשבש את הצעת התקציב, הממסד הודיע שאם התקציב לא יאושר, כול המיליונים בשרות הציבורי מפסיקים את העבודה מיד עם סיום שנת התקציב. שום חבר קונגרס לא יכול להרשות לעצמו דבר כזה. אז מגיעים לפשרה שהממסד מוכן לה. זאת רק דוגמה אחת שיש בה כדי לפתוח את העין ולסבר את האוזן של הישראלי המצוי בכול הקשור לזירה הפוליטית באמריקה.

אגב, הטענה החוזרת ונשמעת מפי נתניהו כי במלחמה שמנהלת ישראל ''אף בחור שלכם לא נפל'', היא מאוד ערבה לאוזן אמריקנית. אבל אם מציגים זאת גם בהקשר שישראל היא חוד החנית נגד הטרור, כי אז יש גם פרוש אחר. והוא שאתם תספקו את כלי המשחית, ואנו נספק את ''כוח האדם'' (בלשון סגי נהור). האמריקנים שהקיזו את דמם במלחמות מחוץ לארצם מעדיפים עכשיו שמישהו אחר יעשה זאת, גם אם המערכה היא שלהם. לוב היא הדוגמה האחרונה. לחברי הקונגרס שנבחרים במקומותיהם חשוב מאוד שמה שפחות להיות מעורבים בחיי אדם אמריקניים בעולם. מכול מקום, הקונגרס יכול להקציב כסף לרכישת מטוסיי חמקן על ידי ישראל, אבל מי שמחליט על כך הוא הנשיא והפנטגון.

אבל יורם אטינגר מנסה לפחות להציב את ה''מאבק'' בין הנשיא האמריקני לבין ראש הממשלה הישראלי בקונטקסט הרחב של הזירה האמריקאית. אולם לפני שאני אתייחס לזה, וזאת לדעתי חייבת להיות ההתייחסות, כלומר הסימטריה או האסימטריה שבין שני האישים ומה הם מייצגים, אני רוצה לעשות השוואה אישית, דימויית וביצועית, בין השניים. ברק אובמה הוא נואם בחסד, הוא פוליטיקאי משופשף והוא מדינאי ראוי. ביבי נתניהו אף הוא נואם טוב, אף שהרבה מן הופעות שלו הן רפליקות. הוא לא מצטיין לא כפוליטיקאי, מחוץ למפלגה שלו, ובוודאי שלא כמדינאי. גם לא לאחר הנאום ''ההיסטורי'' בקונגרס האמריקאי. בעניין זה כותב עוזי בנזימן אחד הפובליציסטים והפרשנים המעולים בעיתונות הישראלית, שאני מרבה להביא מדבריו. בנזימן, הוא העורך הראשי של המגזין המקוון ''עין השביעית''- הביטאון העיתונאי הרפלקטיבי הרציני היחיד בישראל (שעורכו המצוין הוא שוקי טאוסיג) וככה הוא נועל את מאמרו: הייתה לדברים שהשמיע אובמה סגולה יקרה שנעדרה מנאומו של נתניהו בקונגרס: הם הדיפו כנות. אובמה הצטייר כמי שמשמיע חזון שהוא מאמין בו ומחויב למימושו. היסוד הזה היה חמקמק בטקסט שקרא נתניהו. לא כל מי שגורף 26 תשואות-קידה משכנע, בהכרח, יותר ממי שזוכה למחיאות כפיים מנומסות בסוף דבריו. בעידן הנוכחי, העולם כולו צופה בנאומים הללו ושופט אותם, והוא מבחין, בין השאר, בתוקפה של אמת עתיקה: הסגנון הוא האדם. זה בעניין הדימוי.

אשר למהות, כלומר לביצועים, לאובמה, שאמור להתמודד לכהונה השנייה כנשיא, יש כבר צרור של קבלות בכול התחומים. הוא קבע תקדים אדיר במדיניות החברתית של ארה''ב בהעברת חוק ביטוח בריאות. ואגב, לפני כמה ימים נערכו במדינת ניו יורק העלית בחירות ביניים לקונגרס וזכתה בהן נציגה דמוקרטית, ולפי פרשנים זה היה מבחן לתמיכה בחוק בריאות של הנשיא. חוק הדגל של אובמה. יום לאחר מכן בא חיזוק למגמה הזאת כאשר הצעה רפובליקנית לשנות את החוק נפלה בסנט ברוב של 57 נגד 40 . זאת הצלחה רבה לנשיא.

אובמה עצר את הצונאמי הכלכלי שהביא על ארה''ב הממסד הקודם בראשות הנשיא ג'ורג' בוש הבן, הרפובליקאי. אובמה הציל את ספינת הדגל של התעשייה האמריקנית שהיא עדיין תעשיית הרכב, תעשייה שמעסיקה עשרות מיליונים במישרין ובעקיפין והיא סמל אמריקני. הוא שם קץ להשתוללות בשוק המשכנתאות, והוסיף מקומות עבודה, אם כי אלה טרם הדביקו את הביקוש. בתחום הביטחוני, כמפקד עליון של כוחות ארה''ב, כמובן שהעטרה היא תפיסתו של בן לאדן. אבל הוא גם מילא את ההבטחה שלו והוציא את הכוחות הלוחמים האמריקניים מעיראק. בנושא הגרעין האיראני, יש סימנים כי המרוץ של טהראן אחר הגרעין קצת הואט, אף כי לדעתי הם ימשיכו להתקדם לפיתוח נשק גרעיני,ויעצרו על הסף. בסופו של דבר אני לא בטוח שבמציאות מה גרוע יותר: נשק גרעיני בידי פקיסטאן, אשר לפי כול הסימנים לפחות חלק משרותי המודיעין שלה סייעו לבן לאדן, או טהראן שהמשטר הקנאי האסלמי הוא זהיר למדי כשמדובר בלחיצה על הדק. אפשר והמדיניות של אובמה - לחץ כלכלי מצד אחד ואיפוק מצד שני - בסופו של דבר תביא לאיזה שינוי בטהראן.


הזירה הפנים אמריקנית

הסוגיה אשר בהקשרה הנשיא הופיע בפני השדולה היהודית אייפאק (AIPAC), הוא אף הזכיר זאת, היא עניין היבחרו מחדש של אובמה לתקופת נשיאות שנייה והוא כבר הודיע שהוא רץ. מבין הנשיאים, רובם, או שהכהונה נקטעה עם הרצחו של הנשיא (לינקון, גארפילד, מקינלי וקנדי), ושלא הייתה עילה רצינית, מוסרית או פלילית למנוע מהם זאת - נבחרו לקדנציה שנייה (כולל ריצ'רד ניקסון שהודח באמצע הקדנציה השנייה בפרשת ווטרגייט). מבין אלה שלא נבחרו על ידי המפלגות שלהם לרוץ לכהונה שניה (פראנקלין פירס, מילדרד פילמור, צ'סטר ארתור ואנדרו ג'קסון), רק האחרון כהן כנשיא שנבחר ואילו השאר היו סגני נשיא שבאו באמצע הקדנציה למלא מקום הנשיא.

בדקתי בויקיפדיה מה מספר הנשיאים במאה ה-‏20 שנבחרו מחדש. מתוך 16 הנשיאים רק 5 לא נבחרו לכהונה שנייה. ווליאם מקינלי נרצח, ג'ון קנדי נרצח, וורן הארדינג מת לאחר שנתיים בתפקיד, הרברט הובר הובס על ידי פרנקלין רוזוולט בשל המשבר הכלכלי, וג'ימי קרטר לאחר הכישלונות שלו באיראן הפסיד לרונלד רייגן. מכאן שגם לפי כללי ההסתברות, יש לאובמה את כול הסיכויים להיבחר לקדנציה שנייה, מה גם שעד כה הרפובליקנים לא העמידו מישהו שיוכל להתמודד אתו בהצלחה.

מאחורי אובמה אמנם לא ניצבים הטייקונים האמריקניים, שנשארו עשירים לאחר גם המפולת בוול סטריט והמשבר בעקבותיה, והארכי שמרנים בייחוד מקרב האוונגליסטים, אבל יש לו תמיכה ציבורית רחבה מאוד. מלבד התמיכה כמעט מסיבית של עובדי הצווארון הכחול ובראשם האיגודים המקצועיים, רובה המכריע של האוכלוסייה השחורה וההיספאנית שמלאו תפקדי מכריע בבחירתו של אובמה כנשיא יתנו לו שוב את קולותיהם.

לפי הנתונים של הלשכה לסטטיסטיקה של ארה''ב משנת 2010, האוכלוסייה האמריקנית במאה ה-‏20 גדלה יותר מפי שלושה. אולם בעוד שהגידול השנתי מלידה גדל בקרב האוכלוסייה הלבנה ב-‏1.3% שהוא מן הגדולים במערב, בקרב האוכלוסייה הלא לבנה שיעור הלידה מתקרב ל-‏2%. בסה''כ לפי הנתונים הללו בעת הסקר היו בארה''ב 53% לבנים 46% מולטים, שחורים, לטינו- היספאנים וגזעים אחרים ו-‏1.09% ממוצא אינדיאני, אסקימואים ואסיינים. גיבוי לממצאים אלה מוצאים בגידול בקרב הילדים. 45% מן הילדים מתחת לגיל 5 הם של הורים לא לבנים .
ועוד משהו קרה בבחירות האחרונות לנשיאות. עד לבחירות אלה שבהם אובמה היה מועמד של המפלגה הדמוקרטית, רוב השחורים לא השתתפו בבחירות (בהשוואה ליהודים שלסוגיה נתייחס בהמשך). הפעם יש להניח שחלקם הגדול ישתתפו בהצבעה, והקולות ילכו בעיקר לאובמה.

מכאן שהגורם האתנוגראפי, אף שהוא אבולוציוני ומתמשך, מבחינת האופק הפוליטי הוא מהפכני. לאמור אם המגמה הזאת תימשך, וכל הסימנים מעידים שכה יהיה, הרי בעשור הבא האוכלוסייה הלא לבנה תהיה הרוב בארה''ב. ויש להניח שהדבר הזה ימצא ביטוי בכול הרשויות - המחוקקת, המבצעת והשופטת - גם במישור המקומי וגם במישור הלאומי, כלומר בסנאט ובבית הנבחרים. וזה ישיק מן הסתם בכול הקשור במדיניות כלפי ישראל. זאת גם עם לקהילה היהודית תהיה השפעה מעבר לגודלה.


השפעת הקהילה היהודית האמריקנית

הקהילה היהודית בארה''ב, מצויה עכשיו בתור הזהב שלה, מכול בחינה שהיא וחרף מספר הולך וגדל של נשואי תערובת היא כמעט ולא איבדה אחוזים ניכרים מקרבה. המספרים מתאזנים בדרך כלל בגלל הגישה הליברלית לגיור מצד התנועות המתקדמות כמו התנועה השמרנית והרפורמית. התנועה האורתודוקסית היא מיעוט. זאת קהילה פעילה ותוססת ועם ריבוי המדיה המקוונת, מאות אתרים יהודיים מתפרסמים ונותנים ביטוי למגמות ולרחשי לב של הקהילה הזאת. כולל כמובן היחס של היהודים לנשיא אובמה. בבחירות האחרונות לנשיאות קיבל ברק אובמה קבל 78% מקולות היהודים. בסקרים שנערכו בתחילת כהונתו 54% מקרב היהודים הביעו שביעות רצון מן הנשיא ואילו כעבור שנה השיעור ירד ל- 49% (מתוך סקירה מאת סטיוון ווינדמילר The Jewish week).

ככלל, אחוז המצביעים היהודיים בבחירות, גם לנשיאות וגם לקונגרס, הוא גבוה מאוד והוא עשוי להגיע ל-‏80% בקרוב, אחוז גבוה בהרבה משל מיעוטים אחרים. היסטורית, התמיכה היהודית בדמוקרטים מול הרפובליקנים היא בממוצע 3/1. ואם במערכת הבחירות ישנם גורמים במפלגה הרפובליקנית כמו תנועת ''מסיבת התה'' של שרה פיילין, זה גם מפחיד את היהודים. אולם בכול זאת מדובר בקהילה קטנה בהשוואה לקהילה השחורה או ההיספאנית אשר, כאמור, כבר בבחירות האחרונות הגדילה את אחוז המצביעים בקרבה והיא תעשה זאת ביתר שאת במערכת הבחירות הבאה, כדי להביא לבחירתו של אובמה לכהונה שנייה. וקיים עוד גורם אשר מפחית את השפעת הקול היהודי והוא ה- reapportionment – שינוי בתחומים של אזורי הבחירה, דבר שבעיקר עשוי לתת אותותיו במדינות כמו ניו יורק, פנסילבניה, ומסֶטֶשוסֶטס במזרח,ואילינוי במערב התיכון.

מכאן שמרב הסיכויים הם שאובמה ייבחר לכהונה השנייה שלו, אלא אם יקרה משהו בלתי צפוי. וגם אם יחולו שינויים בקונגרס,כלומר שלא זו בלבד שהרפובליקנים ישמרו על הרוב שלהם בבית הנבחרים (וזה כלל לא בטוח) ואף יצליחו להפוך לרוב בסנאט, זה יקשה מאוד על אובמה, אבל הוא יהיה זה שינהל את המדיניות ואז הוא יהיה משוחרר גם מ''אימת'' הבוחר היהודי לכהונה שנייה.

אשר להשתקפות הפוליטית בישראל, העובדה שביבי קבל לכאורה הכשר בד''ץ מן הקונגרס, היא תופעה זמנית וחולפת, וניסיון של ספין ''למכור את ההצלחה'' באמריקה לציבור גדול בישראל. בטווח הקצר, הזכרנו את העלייה בפופולאריות שלו בעקבות הנאום, אבל בטווח הרחוק יותר, לא זה שייקבע את הצלחתו של ביבי. גם המאמצים שלו לכוון את הנאום כלפי חברים באופוזיציה לא יצלח. ''קדימה'' לא רוצה ללכת בעקבות מפלגת העצמאות של אהוד ברק, ולהתאבד. אגב, ניסיתי לעקוב אחר התקשורת בארה''ב ובמערב אירופה והנאום ''ההיסטורי'' זכה פה ושם להתייחסות חד פעמית וגם זאת לא בהבלטה יתרה. זאת משתי סיבות: יש להם בעיות קשות יותר כמו ההוריקן באמריקה, הכלכלה באירופה ועוד. ולא נעים לציין זאת, התקשורת העולמית לא מאוהבת בביבי והאיחוד האירופי והמדיה שלו תומכים במדיניות אובמה במזרח התיכון. היה ולא תהיה תזוזה בתחום הפלשתינאי, יש מרב הסיכויים שרבות ממדינות אירופה יצביעו בעצרת הקרובה בעד הקמת מדינה פלשתינאית, גם אם ארה''ב תתנגד.

ביבי נתניהו אמנם מכיר מצוין את הזירה האמריקנית, אבל מנהיג ישראלי שמנסה לעשות הון פוליטי באמצעות הקונגרס, מול הנשיא, עלול להביא גם מה שנקרא BACKLASH - כלומר בומראנג. יהודי אמריקה עם כול אהבתם לישראל הם בראש וראשונה פטריוטים אמריקניים. ההפסד יהיה כפול. גם שלנו וגם של הקהילה היהודית הגדולה והמשפיעה ביותר. ביחסים בין ידידים, יחידים או מדינות, יש חשיבות למינון הנכון. אנחנו, ביוהרה שלנו, שמקבלת השראה מן הממסד, ובעיקר מראשו. איבדנו מדד זה. יש לקוות שלא נלך בעקבות ראש ממשלתנו ונאבד גם את המצפֵן.




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


גיל , אתה שוב מפספס את העיקר:
רפי אשכנזי (שבת, 28/05/2011 שעה 11:31) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

גיל אתה שוב מפספס את העיקר בהבנת יחסי הנשיא והקונגרס: נכון שבית הנבחרים לא מחליט נגד הנשיא במדיניות חוץ אך במדיניות פנים, אבוי, בית הנבחרים הוא המחליט לשבת או לחסד אם מדיניות הנשיא תעבוד: האם ידעת כי יש חוק באמריקה כמה מותר להיות חייב בתקציב? החוב היום הוא בדיוק כמו הרף המותר בחוק, 1400 מיליארד דולר. אם הקונגרס שאתה כל כך מזלזל בו יעשה בעיות לנשיא בהעלאת הרף, ארה''ב תהיה מחר בבוקר חדלת פירעון לחובותיה לציבור ולא יהיה כסף למשכורות ולפנסיות התקציביות. הידעת זאת?
מותר לשגות אך אסור לזלזל בכוחו של בית הנבחרים. הנשיא הזה , קשה לכתוב זאת, אך פרט לפוזה ולנאומים חלולי רגש, לא עשה כלום בשום נושא חשוב. הכלכלה השתבשה בגלל השיטה האמריקאית ואין לאיש חלק אישי בכך.
הייתי מציע לכל ההשמאלנים המיקצועיים לקחת רוורס ולהגיד לנתניהו ישר כוח קטן.
הנני לציין כי אינני כלכלן אלא אזרח קורא עיתונים.
_new_ הוספת תגובה



אשכנזי, אתה שוב מפספס את העיקר:
דוד סיון (שבת, 28/05/2011 שעה 12:34)
בתשובה לרפי אשכנזי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

א. גיל התייחס למגבלת החוב כאשר כתב ''באחרונה כאשר הרפובליקנים ניסו לשבש את הצעת התקציב, הממסד הודיע שאם התקציב לא יאושר, כול המיליונים בשרות הציבורי מפסיקים את העבודה מיד עם סיום שנת התקציב.שום חבר קונגרס לא יכול להרשות לעצמו דבר כזה. אז מגיעים לפשרה שהממסד מוכן לה.

זה אכן קרה לאחרונה.

ב. ''הכלכלה השתבשה בגלל השיטה האמריקאית ואין לאיש חלק אישי בכך'', היא טענה מופרכת:
1. המשבר החל בארה''ב
2. 'השיטה האמריקאית' איננה משהו מקרי. בארה''ב, כמו בכל מקום בעולם, ביצועי המשק קשורים קשר הדוק למדיניות הכלכלית.
3. מאחר שזה המצב הרי שהצגת הקשר בין גורמי המשבר להחלטות בענייני מדיניות כלכלית, תציג גם אחריות אישית.
4. אם תרצה אני מוכן לפרט עבורך שמות של כמה מן האחראים.

ג. גם לגבי גובה החובה אפשר להציג בעלי אחריות אישית (למשל קונגרס ונשיא רפובליקנים).
_new_ הוספת תגובה



אשכנזי, אתה שוב מפספס את העיקר:
ע.צופיה (שבת, 28/05/2011 שעה 14:09)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

העובדה היא שבמשבר הפיננסיהאחרון בין הנשיא לבית הנבחרים, הנשיא הוא שויתר והתפשר ולא ההיפך.
הדבר העיקרי שמעניין את הציבור האמריקאי בנושאים כלכליים הוא עניין האבטלה. בעניין זה הנשיא הנוכחי נכשל כשלון מוחלט. הוא לא שיפר את מצב האבטלה.
בניגוד לדעתך שנסמכת על נתונים כלכליים, הציבור האמריקאי לא חשב שהנשיא גורג בוש הבן נכשל והוא בחר בו פעם שנייה לנשיאות.
_new_ הוספת תגובה



אשכנזי, אתה שוב מפספס את העיקר:
דוד סיון (שבת, 28/05/2011 שעה 14:29)
בתשובה לע.צופיה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

א. התייחסתי לטעות של אשכנזי שכאילו צבי גיל לא כלל את נושא מגבלת החוב.
ב. ממה שאני מכיר ויודע עניין האבטלה הוא חשוב מאד. ישנם עוד כמה משתנים שהציבור מעריך כחשובים.
ג. אני חושב שאתה טועה בדבר בקביעת שאובמה נכשל בעניין האבטלה. בהקשר הזה הביטוי כשלון לא מתאים משום שאת המדיניות כלכלית קובעים לפחות שלושה גופים - הקונגרס, הנשיא והבנק המרכזי. מתאים לשאול מה מידת אחריותו של נשיא. כדאי לזכור שהטענה הזאת ביחס לאובמה עלתה כבר בחודשי שלטונו הראשונים וכל אחד יודע שבעניין האבטלה יש מרחק בזמן בין גורמים והתוצאה.

ד. בקשר לשאלה אם בוש הבן נכשל או לא אציין שגם לגביו הביטי כשלון לא מתאים אבל אחריות למצב החוב, ולמצב האבטלה יש לו.
ה. כמי שתומך בשיטה הדמוקרטית אני צריך לכבד את עמדת הבוחרים האמריקאים. אבל זה לא הודאה או הכרה שהעמדה שלי שגויה; זה לא אומר שעמדתך נכונה.
_new_ הוספת תגובה



אשכנזי, אתה שוב מפספס את העיקר:
ע.צופיה (שבת, 28/05/2011 שעה 17:54)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מאחר וגיל ואחרים מתייחסים לאובמה כמייצג ''המכלול'' הכלכלי האמריקאי. ולדעתי גם האזרח מהשורה בארה''ב.הרי לכך התייחסו דברי.
אובמה מכהן כבר ,כמעט, שלוש שנים ולא היה שינוי דרמטי בשיעור האבטלה. איני חושב שאפשר לפתור אותו מכך.
אני טורח לציין זאת כי בסופו של דבר מה שקובע הוא דעת הבוחר שיש לה תוצאה אחת ולא דעת המומחים שיש רבים עם דעות שונות.
_new_ הוספת תגובה



אשכנזי, אתה שוב מפספס את העיקר:
דוד סיון (שבת, 28/05/2011 שעה 19:26)
בתשובה לע.צופיה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מה שצריך לקבוע בניתוח המציאות הם הנתונים - הגורמים והתוצאה.
להתייחס רק לתוצאה היום בלי להתייחס לגורמיה יהיה ניתוח חסר. בין הגורמים לאבטלה המשבר הכלכלי שלפחות בחלקו נגרם כתוצאה ממדיניות כלכלית בימי הנשיא הקודם. בין הגורמים לאבטלה היו גם החלטות של הקונגרס. ולכן לטעון כאילו הנשיא ''אשם'' בכל לא יהיה נכון. כך זה גם כעת, בימי הנשיא אובמה.

מדיניות הנשיא היא רק חלק מכל פעולות המדיניות הכלכלית ומימושה תלוי בקונגרס. וכאשר הקונגרס לא מאשר את מדיניות הנשיא במלואה שיעור אחריות הנשיא יורד. כל זה נכתב בלי ברמה העקרונית - זה בעצם נכון תמיד.
_new_ הוספת תגובה



אשכנזי, אתה שוב מפספס את העיקר:
ע.צופיה (שבת, 28/05/2011 שעה 21:58)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הנתונים זה דבר אחד. ניתוח הנתונים והתוצאות היא ענין לפרשנות. וכמספר המומחים כך מספר הניתוחים.
איני ממעיט מזכויות ממשל בוש למצב הכלכלי, אך לאחר 30 חודשים שלטון אי אפשר לפטור את אובמה מאחריות למצב. הרי מעשית הוא כבר במערכת בחירות ומה שהוא לא עשה עד היום הוא כבר לא יעשה עד סוף הקדנציה.כך שמעשית הרבה הוא לא עשה.
לא פטרתי את הקונגרס ואחרים מאחריות משותפת למצב. ציינתי שכלפי האזרח הפשוט הנשיא מייצג את הממשל ואחראי לתוצאות אפילו אם אחריותו חלקית בלבד.
_new_ הוספת תגובה



אשכנזי, אתה שוב מפספס את העיקר:
דוד סיון (שבת, 28/05/2011 שעה 23:51)
בתשובה לע.צופיה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הקביעה שלך בקשר לנתונים ולניתוחם פשוט לא נכונה.
גם הקביעה שלך בקשר למומחים סובלת מאותה שגיאה.

אם תטען שהקביעות האלה נכונות תצטרך לבחון את
קביעותיך ביחס לאובמה באותה דרך ואז צפויה לך
הפתעה...
_new_ הוספת תגובה



אשכנזי, אתה שוב מפספס את העיקר:
ע.צופיה (יום ראשון, 29/05/2011 שעה 3:38)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לא ראיתי בהודעותך או בהודעותי נתונים או ניתוחים.
בסך הכול דברנו על זה ברמה התיאורטית ולא הפרטנית.
כך שאין פה מקום של נכון או לא נכון.
ציינתי, ולא הכחשת, כי שיעור האבטלה לא השתנה מהותית בזמן שלטונו של אובמה. לרמזים שלך על הקונגרס, הנגיד וממשל בוש לא התכחשתי,אך לאחר 30 חודשי שלטון האחריות בעיני הציבור עברה לאובמה.
_new_ הוספת תגובה



אשכנזי, אתה שוב מפספס את העיקר:
דוד סיון (יום ראשון, 29/05/2011 שעה 6:41)
בתשובה לע.צופיה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

טענתי שעל פי הנתונים והעובדות הטענות שלך לא נכונות.

א. נכון שלא הצגנו כאן נתונים אבל הם הוצגו בהזדמנויות אחרות (ראה קישור: http://www.bls.gov/web/empsit/cpseed1.pdf). כל כלכלן יגיד לך שיהוי (lag = פִּגּוּר, אִחוּר, עִכּוּב; שִׁהוּי) בין משתנים שמשפיעים על המצב הכלכלי ושינוי המצב הכלכלי.

ב. גם לגבי המושג ''האחריות בעיני הציבור'' לגבי האבטלה לא הוצגו נתונים. בהנחה שטענתך בהקשר הזה נכונה הרי שזה יכול להשתנות בשתי צורות: גורמים אחרים יהפכו ליותר חשובים בעיני הציבור, או ש''האחריות בעיני הציבור'' תיפול בחיקו של מישהו אחר.
_new_ הוספת תגובה



מעניין, כולם לא יודעים כלום
חוק שימור האלרגיה (יום ראשון, 29/05/2011 שעה 11:24)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

רק אתה ואובמה יודעים הכל. הכל כרגיל. אין בעיות. לפחות הוא כבר הבין שלהאשים בהכל את בוש, זה כבר לא עובד.
עוד לא אמרו לך?
_new_ הוספת תגובה



מעניין שאתה, האלרגיה, אוהב לרחף במציאות מדומה...!!!
דוד סיון (יום ראשון, 29/05/2011 שעה 14:24)
בתשובה לחוק שימור האלרגיה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

_new_ הוספת תגובה



קראנו מאמר ארוך ויפה . מה הלאה ?
המפלגה הקטנה העניה וחסרת ההשפעה (שבת, 28/05/2011 שעה 11:43) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

האם לדעתך עלינו לקבל את עמדת אובמה ?
או את עמדת הקוורטט ?
_new_ הוספת תגובה



עלינו לקבל את העמדה שלנו
חוק שימור האלרגיה (יום ראשון, 29/05/2011 שעה 11:37)
בתשובה להמפלגה הקטנה העניה וחסרת ההשפעה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לאחר שצוותי המוחות והפיות במקומות השונים יעברו שעות נוספות. בעקרון תמונת הפתיחה שהציב נתניהו בנאומיו לפני שבוע נותנים תשובה טובה.

צריכים להניח לרש''פ להתבשל במיץ של עצמו - שיסכימו לחזור לשיחות תוך פירוד מהחמאס, שיפעלו באו''ם לקבלת החלטה חסרת-תוחלת או שאפילו יחליטו לפרוץ שוב באינתיפאדה. שהם יחליטו על עתידם בחציה המערבי של ארץ ישראל, אבל שיידעו שאם הם ייכשלו הם מאבדים אחיזה ממערב לירדן.

בינתיים מהלכו של נתניהו הוכיח את עצמו. אובמה תיקן את עצמו מעצת יועציו וגופי NGO ישראלים אנטי ציונים, כפי שנשא בנאומו במשרד החוץ של קלינטון, שהמליצו בפניו להזכיר את גבולות 67' כנתון שמתייחסים אליו בציור המפה העתידית. גם ב-G-8 חבריו השועלים מצרפת ומבריטניה לא הצליחו להכניס את המספר 1967 להחלטתם בשל התנגדות ראש ממשלתה הציוני של קנדה. אובמה הבטיח להטיל ווטו אם העניין יובא גם לפני מועצת הביטחון (אם כי גם החלטה במועצת הביטחון היא החלטה שיכולה לשמש היטב בכמה בתי שימוש). העצרת הכללית קיבלה הרבה החלטות והצהרות אנטי ישראליות שממלאות את ארון החטאים והחרפה של האו''ם.

בסופו של ספטמבר, יצטרכו הפלסטינים להחליט או לדבר ישירות עם נציגי ממשלת ישראל על מתווה להסכם של פשרות הדדיות או לחילופין לשאת בנטל הכבד של אי השלמתם עם קיומה של מדינה יהודית בארץ ישראל.
_new_ הוספת תגובה



עלינו לקבל את העמדה שלנו ??-
רפי אשכנזי (יום ראשון, 29/05/2011 שעה 21:00)
בתשובה לחוק שימור האלרגיה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אל דאגה חביבי, הערבים הפלשתינאים לא יכזיבו גם הפעם ויתנו לנו ''תשובה ציונית הולמת'':
הם לא יקבלו שום פשרה, כרגיל כמו מאז ראשית הציונות ומאז 1920 ןהלאה: בכל רגע אמת שהם יכולים להשיג משהו למען עמם דרך איזשהי פשרה, הם שופכים את כד החלב ונשארים בלי כלום, ואנחנו, קרי היהודים אובדי הדרך שמחפשים ללא הרף פשרות ותיחמונים, ממשיכים לצעוד קדימה בביצור ובהקמת הבית הלאומי שלנו.
אפשר להיות באופטימיות זהירה...
_new_ הוספת תגובה



עלינו לקבל את העמדה שלנו ??-
חוק שימור האלרגיה (יום שני, 30/05/2011 שעה 23:04)
בתשובה לרפי אשכנזי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אני בוטח בערבים שלא יתנו לישראל להתדרדר לותרנות ממיתה. יש להם את הכוח לפגוע באינטרסים של עצמם יותר ממה שישראל יכולה או רוצה.

אני בוטח באבו מאזן שהוא לא יוותר על ירושלים, על זכות השיבה ועל אי הכרה בישראל כמדינה יהודית וזה נותן לנו תקווה !
_new_ הוספת תגובה



צבי גיל, כל מאמר שלכה מלא בדמגוגיה עלובה...
ההפקרות בבתי-המשפט (שבת, 28/05/2011 שעה 12:04) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

למה צריך לשפוך כל כך הרבה מלים, ולהתיש את הקורא ?

אף פעם לא תסכים שאתה טעיתה,
אלא תחפש להראות שאחרים טעו...
_new_ הוספת תגובה



צבי גיל, כל מאמר שלכה מלא בדמגוגיה עלובה...
אריק פורסטר (שבת, 28/05/2011 שעה 23:09)
בתשובה לההפקרות בבתי-המשפט
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

רגע, ומתי הסכמת אתה שטעית? סליחה, שכחתי. אתה לעולם לא טועה.
_new_ הוספת תגובה



צבי גיל, כל מאמר שלכה מלא בדמגוגיה עלובה...
חוק שימור האלרגיה (יום ראשון, 29/05/2011 שעה 11:38)
בתשובה לאריק פורסטר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

בכך הוא דומה לך !
_new_ הוספת תגובה



צבי גיל, כל מאמר שלכה מלא בדמגוגיה עלובה...
חוק שימור האלרגיה (יום ראשון, 29/05/2011 שעה 11:38)
בתשובה לההפקרות בבתי-המשפט
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

נדמה לי גם שצבי גיל לא טורח לקפוץ ולבקר בפורום והעיקר שרשימתו השבועית מתפרסמת בכמה אתרים במקביל.
_new_ הוספת תגובה



אתה ממשיך לשחק ב''נדמה לי''!
דוד סיון (יום ראשון, 29/05/2011 שעה 14:26)
בתשובה לחוק שימור האלרגיה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

_new_ הוספת תגובה



אתה ממשיך לשחק ב''נדמה לי''!
חוק שימור האלרגיה (יום ראשון, 29/05/2011 שעה 14:34)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אולי נדמה לך שצבי גיל מגיב פה...... הוא נכנס לפה אולי פעם בחצי שנה..... אלא אם אתה הוא צבי גיל, ב''נדמה לי'' שלך.
_new_ הוספת תגובה



שוב נפלת למלכודת שכרית לבדך!
דוד סיון (יום ראשון, 29/05/2011 שעה 15:22)
בתשובה לחוק שימור האלרגיה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

א. צבי גיל מבקר וקרוא את התגובות.
ב. נכון שהוא ממעט להתייחס בכתב לתגובות על מאמריו. אבל הוא מגיב כאשר זה נראה לו חשוב. כדוגמה ראה את תגובה 159685 שנכתבה החודש.
_new_ הוספת תגובה



שוב נפלת למלכודת שכרית לבדך!
צבי גיל (יום שני, 30/05/2011 שעה 1:18)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

דוד צודק.הרי גם ככה יש ''שמחה במעוננו'' ודי לי שאני משמש את הtrigger (אין לי מונח אחר בעברית מאשר ''הדק'', או מתניע )מה שמוכיח כי האמירה ''והמשכיל בעת ההיא יידום'', אין לה יסוד.ועוד משהו. באתר ''פז'' התותחים יורים והמוזות שרות בעת ובעונה אחת. ומה עוד תבקשי מאיתנו מכורה.
_new_ הוספת תגובה



שוב נפלת למלכודת שכרית לבדך!
ההפקרות בבתי-המשפט (יום שני, 30/05/2011 שעה 2:01)
בתשובה לצבי גיל
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

צבי גיל, הדמגוגיה חוגגת כתמיד...

מה אמרתה ?
לי ללא ברור...
_new_ הוספת תגובה



על איזו מלכודת אתה מדבר?
חוק שימור האלרגיה (יום שני, 30/05/2011 שעה 23:07)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

עובדה היא שאני צדקתי !!!!!
(כולל הלינק שהבאת)
_new_ הוספת תגובה



על איזו מלכודת אתה מדבר?
דוד סיון (יום שלישי, 31/05/2011 שעה 5:39)
בתשובה לחוק שימור האלרגיה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

טענתך היתה (תגובה 160181): ''נדמה לי גם שצבי גיל לא טורח לקפוץ ולבקר בפורום''.

עדותו של צבי הוכיחה שטענתך מופרכת. לכן עובדה היא שלא צדקת!
_new_ הוספת תגובה



כמה הערות
חכם ציון (שבת, 04/06/2011 שעה 20:18) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

1. מניין לך שנתניהו (לו אתה קורא 'ביבי נתניהו') ש מה שחשוב לו הוא: ''ההופעה, כלומר הטקסט וההגשה הם העיקר''. רק מידיעות העיתונאיות בשבועיים האחרונים נמסר שברק אובמה ובנימין נתניהו דנו בפגישתם בת השעתיים ביותר מ-‏20 נושאים חשובים בתחום המדיני, כלכלי, ביטחוני. כולם סוכמו בהסכמה. רק בנושא הפלסטיני התגלעו חילוקי דיעות קלים. מה לא בסדר ב''טקסט וההגשה הם העיקר''?

2. הנשיא לא יכול להתעלם מבתי הקונגרס, וכל נשיא עושה כל מאמץ לא ליצור נגדו קונגרס לעומתי. אובמה יודע שרבים מחברי שני בתי הנבחרים חולקים עליו בעניין הפלסטיני, כולל רוב הנבחרים הדמוקרטים. לכן נשיאים חכמים מביאים לפני הקונגרס הצעות חוק והצעות פעולה הגיוניות. ההחלטה להכיר בירושלים כבירת ישראל ולהעביר אליה את השגרירות היא החלטה הצהרתית ולא חוקתית, כי הקונגרס לא רצה להתעמת עם הנשיא(ים). לכן בעצם אין מה למלא אחריה אלא רק להכיר בצורך העתידי כפי שהאינטרסים יאפשרו.

3. צבי צודק שאין מחיאות הכפיים קובעות מדיניות, אבל מחיאות כפיים משקפות הלך רוח אצל האנשים המשפיעים. יש חשיבות ברושם שהן מותירות, אבל יש חשיבות רבה יותר להחלטות שמתקבלות אחרי הקלעים בביל הלבן, הקונגרסים ומשרדי הממשלה.
עניין התקציב הראה שלרפובליקנים יש כוח למרות שרוב הדמוקרטים הלכו עם הנשיא. הרבובליקנים הצליחו לצמצם הוצאות ממשל בכמה סעיפים כלכליים, ועכשיו הם דנים על הצעה של סנטור רפובליקני על צמצום הגרעון התקציבי בהיקף גדול, הצעה שעד לפני כשבועיים הבית הלבן דחה מכל וכל.

4. הפרשנות של צבי בקשר להבנתו את דבריו של נתניהו ש-''אף בחור שלכם לא נפל'',מתפרשת אצלו כאילו נתניהו קורץ שהם יספקו לנו את ''כלי המשחית'', ואנו נספק להם את ''כוח האדם''. מניין צבי מפרש זאת כך? תמוה בעיני. הרי זוהי המדיניות הישראלית מאז שהחלו הקשרים המיוחדים עם ארה''ב ב-‏1968. אם צבי מדמיין זאת אחרת, זו בעייתו. בודאי שכשהוא לא מביא טיעונים ומראי מקום להוכיח את פרשנותו.
עוד יותר מוזר הדבר שהוא מביא את לוב לאימות טענתו. מה ללוב ולישראל? ממתי נתניהו הציע לאמריקאים לשלוח את צה''ל ללוב? ואם האמריקאים לא רוצים להיות מעורבים עם חיילים בלוב אין זה אומר ש'ביבי' ישלח לשם חיילים במקומם. הנחתו של צבי מופרכת. מכאן, שצבי ניסה להוכיח את טענתו והכשיל את עצמו.
ועוד טעות, F-35 אינו ''החמקן'' שלמרות שיש בו טכנולוגית חמיקה הביטוי הזה שמור ל-F-117, הוא החמקן הראשון והמיוחד. רכש המטוסים נחתם בין אובמה לנתניהו לאחר בניית ההסכם בין אנשי המקצוע ובתמיכת הקונגרס, הצבא האמריקאי והתעשיות האמריקאיות. כרגע מייצרים את הגירסה הישראלית של ה-F-35 בקצב של מטוס בחודש.

5. השוואת שצבי עורך בין אובמה ונתניהו די שטוחה, שאבלונית ומתעלמת מהמציאות. לטעון שאובמה ''נואם בחסד'' (טלפרומפטרים עם טקסט מלא מול עיניו - לכל היותר הוא קריין או שחקן נפלא), אל מול נתניהו שנואם נאום מלא ומשובח כשרק ראשי פרקים קצרים באותיות גדולות רשומים לו על דפים A-4. לומר שאובמה הוא ''פוליטיקאי משופשף ומדינאי ראוי'' זה לומר שטירון הוא חייל קרבי בעל נסיון לאחר שהסתער בטירונותו בכיבוש יעד. היכן בדיוק השתפשף אובמה? בשיקאגו? הוא עדיין נראה כנשיא מתלמד ופומפוזי שלא נותן כבוד למלכת בריטניה בעת נגינת הימנונה הוא מתחיל לשחק את הנואם המהולל כשכולם מסביבו עומדים דום בהלם! http://www.youtube.com/watch?v=pNRXGRFJdDY&featu... למזלו היא לקחה את זה בג'נטלמניות והעבירה דף. כאילו היתה לה ברירה.
מה זאת אומרת שנתניהו ''לא מצטיין לא כפוליטיקאי, מחוץ למפלגה שלו, ובוודאי שלא כמדינאי.'' ואיזה פוליטיקאי בעשרות השנים האחרונות כן הצטיין כפוליטיקאי ומדינאי? גם לברק אין קרחת ואבו מאזן לא מפסיק לדבר סינית.
כדי לבסס את תשבחותיו לאובמה ולחזק את טינתו לנתניהו מקפיד צבי לשבח גבוהה את ''עוזי בנזימן העורך הראשי של המגזין המקוון ''עין השביעית''- הביטאון העיתונאי הרפלקטיבי הרציני היחיד בישראל (שעורכו המצוין הוא שוקי טאוסיג)'' [טוב שהוא לא הוסיף שהוא כותב ב''הארץ''] ולרדת על נתניהו בנמוכה - ''אובמה השמיע סגולה יקרה... כנות... חזון...'' ואילו נתניהו ''חמקמק...לא כל מי שגורף 26 תשואות-קידה משכנע ... ''. בנזימן לא משכנע.

6. צבי קובע שלאובמה ''יש כבר צרור של קבלות בכול התחומים.'' וצבי מראה שהוא מנותק כרגע מארה''ב בו ''חוק ביטוח הבריאות'' זוכה להתנגדות ביותר מחצי מדינות ארה''ב, וגם חצי מהמצביעים מתנגדים לחוק וחצי תומכים בו.

7. אובמה עוד לא עצר שום צונאמי כלכלי. עדיין מספר המובטלים הוא מעל 9% (אצל בוש בסביבות 7%), בוש לא הביא את המפולת אלא שהמפולת קרתה אצל בוש שלא היה עירני לתהליכי שחיקת הסאב-פריים (עוד המצאה דמוקרטית שנתנכה אחר כך ע''י חלק מהרפובליקנים משיקולים אלקטורליים). אובמה הלאים את ספינת הדגל של תעשיית הרכב וכספי ציבור זורמים לתעשיה, כשהם לא משרתים את כלל הציבור (היו פיטורי פועלים, הקפאת גובה משכורות וביזבוזי כספים). אובמה לא שם קץ ל''השתוללות שוק המשכנתאות'' אלא ההשתוללות בשוק המשכנתאות שברה את השוק האמריקאי.אובמה ''הוסיף מקומות עבודה'' אבל מספר המובטלים נשאר מעל 9% עם עליות קטנות.צבי משבח את אובמה על ''תפיסתו'' (ולא חיסולו) של בן לאדן, אבל אני משער שהוא פוסל את מדיניות החיסולים של אולמרט ונתניהו, כי אלה לא ''תפיסות''. אובמה לא הוציא את החיילים האמריקאים מעיראק אלא השאיר שם כמה עשרות אלפים כדי לאבטח את השלטון העיראקי; נניח שיש סימני האטה בפרוייקט הגרעין האיראני, מניין יודע צבי שזה בגלל אובמה דווקא?

הזירה הפנים אמריקנית
----------------------------
8. הסיכוי של אובמה להצליח או ליפול בבחירות 2012 אינה קשורה לסטטיסטיקת הנשיאים שלא נבחרו שנית, אלא לאופן בו אובמה יצטייר בפני הבוחר הקטן שנוהג להצביע למועמד הדמוקרטי [האיגודים המקצועיים], אבל נפגע כלכלית. לכן מבחינת אובמה הוא חייב להתרכז בעשייה הכלכלית ולתקן את מצבם מהר ככל הניתן, או לחילופין לפזר להם סוכריות והבטחות, בתקווה שהם יאמינו לו.אובמה הפסיד את מצביעי הימין המסורתיים (שחלק קטן מהם התפתה להצביע לדמוקרטים בגלל רצח אופי שעשו אנשי אובמה למקיין). לכן זה מטעה לומר ש''לאובמה יש לו תמיכה ציבורית רחבה מאוד''. אובמה עדיין מדשדש על 46-48 אחוזי תמיכה בו. אל לו לסמוך על קולות השחורים. רבים מהם התפכחו [כי רבים מהם נפגעו]ומבקרים אותו.

השפעת הקהילה היהודית האמריקנית
===============================

9. כמות המצביעים היהודים כמעט ולא תשפיע על בחירת אובמה, להוציא מקרי קיצון במדינות בהן יש מספר גדול של מצביעים יהודים (ניו יורק, פלורידה, קליפורניה, אילינוי, וירג'יניה, אוהיו). השאלה היא כמות אנשי העסקים שישקיעו בבחירתו של אובמה. מנגד היהודים יכולים להשפיע על רוב רפובליקני בשני בתי הקונגרס - יותר יהודים באופן יחסי מכל מגזר שהוא באמריקה נבחרים לכהן בבתי הקונגרס, באופן מסורתי כמעט רובם פרו-ישראלים בולטים; סביר שרוב היהודים יבחרו בכל מקרה את המועמד הנכון מבחינתם מבחינה כלכלית-סוציאלית ובלבד שהוא תומך ישראל).

10. תנועת ''מסיבת התה'' היא לא של שרה פיילין [למה להגזים כל כך?], ושניהם כמובן לא 'מפחידים את היהודים'. אובמה הלהיב את השחורים וההיספאנים כהבטחה גדולה, היום הולכים ומתרבים המבקרים אותו ומאוכזבים מכשלונותיו.

לא בטוח ''שינוי בתחומים של אזורי הבחירה'' יהיה טוב לאובמה. זה יכול להיות רע לו באותה מידה. לא הנשיא מגדיר את האזורים ויש על זה ביקורת ציבורית ומשפטית. כל ניסיון להכניס שיקולי בחירה ישחק נגדו.

11. ''מכאן שמרב הסיכויים הם שאובמה ייבחר לכהונה השנייה שלו, אלא אם יקרה משהו בלתי צפוי.'' לא מובטח כלל. כמו שאמרתי אובמה נמצא כעת על קו הגדר בין כשלון להצלחה. חיסול בן לאדן הביא לו יתרון קל למשך 4 ימים.

12. מהיכן אתה קובע שאובמה מול סנאט ובית נבחרים לעומתי יוכל לשים פס עליהם ולבצע מדיניות עצמאית משלו? צבי, אנחנו מדברים על דמוקרטיה מסודרת ואחראית. אף אחד לא יתן לכל נשיא להשתולל. הוא יהיה חייב את בתי הקונגרס, אחר ישהיה משבר גדול וראשוני שלא היה מעולם. לזה אובמה לא חותר. עמדתו של אובמה כלפי ישראל לא נובעת גם היום מ''אימת הבוחר היהודי'', אלא מנסיון לעצב את תפיסתו האישית, עבודת המטה שלו, הערכות ארגוני המודיעין שלו לגבי מהו האינטרס האמריקאי במזרח התיכון ובתוך זה עד כמה ישראל צריכה או יכולה לשלם על כך. ככה פעלו כל הנשיאים וכנראה גם אלו שיבואו אחריו.

13. ''התקשורת העולמית לא מאוהבת בביבי'' אבל נתניהו התארח ברשתות תקשורת בארה''ב שם נתנו לו כבוד רב, גם התחנות הנחשבות ל''שמאל''. האיחוד האירופי והמדיה שלו תומכים במדיניות אובמה במזרח התיכון כי הם חלשים ולא ממש משפיעים. לא היו משפיעים וכנראה שלא ישפיעו.

14. לא נראה שאירופה תצביע בספטמבר בעד הקמת מדינה פלסטינית, כי הם לא. עצרת האו''ם לא מקבלת החלטות אופרטיביות. בינתיים קבע האו''ם שאי אפשר להביא קריאה כזאת לעצרת אלא רק עם עברה במועצת הביטחון. ושם יש ''וטו'' מובטח של אובמה. והיה אם בכל זאת מועצת הביטחון תחליט על הקמת מדינה פלסטינית, כולנו נגיע לאותה נקודה של היום שאין לישראל עם מי לדבר. הרי מדינה כזאת יכולה לקום רק בהסכמת ישראל.

15. נתניהו נהג נכון באובמה. הוא העמיד אותו על מקומו בנימוס המתחייב מהמשרה והמעמד. אובמה יכול לשמור לישראל ולנתניהו טינה, אבל ככל שזה ישפיע על החלטותיו הוא יתקל בקשיים ובהתנגדויות רבות יותר.
_new_ הוספת תגובה



כמה הערות
אריק פורסטר (שבת, 04/06/2011 שעה 23:05)
בתשובה לחכם ציון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

''בוש לא הביא את המפולת אלא שהמפולת קרתה אצל בוש שלא היה עירני לתהליכי שחיקת הסאב-פריים (עוד המצאה דמוקרטית שנתנכה אחר כך ע''י חלק מהרפובליקנים משיקולים אלקטורליים).'' באמת?

חכם זקנתי.
_new_ הוספת תגובה



כמה עובדות!
דוד סיון (יום ראשון, 05/06/2011 שעה 5:48)
בתשובה לחכם ציון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לא בוש לבדו אחראי (כמו שלא אובמה) כי בלי הקונגרס (רפובליקני) הוא איננו יכול לפעול בעייני מדיניות כלכלית:
1. הוא היה שותף לטיפוח שיטת הסאב-פריים (דיון 5612).
2. הוא אחראי עיקרי להצטברות הגרעונות והחובות כי הם תוצאת החלטות ביוזמתו (הפחתת שיעורי המס למשל).
3. הוא אחראי למשבר כי ממשלו (כולל הקונגרס) היה בין גורמיו, לא טיפל בו במועד וכאשר החל לטפל בו נהג לא נכון. כתוצאה מהמשבר הזה התרחב החוב ועלה שיעור האבטלה עד ליותר מ-‏10%.
_new_ הוספת תגובה



כמה עובדות!
אריק פורסטר (יום ראשון, 05/06/2011 שעה 21:06)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

בקיצור, בוש הצליח בכוחות עצמו להרוס את כלכלת ארה''ב (עם קצת עזרה מהדמוקרטים).
_new_ הוספת תגובה




חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי