פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
פיתוח החקלאות היה טעות
אורי מילשטיין (יום חמישי, 04/07/2002 שעה 8:07) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

פיתוח החקלאות לאחר הקמת המדינה, כפי שנעשה, היה טעות. את הבעיות שהחקלאות הפרימיטיבית ההיא נועדה לפתור יכולנו לפתור בדרכים יותר יעילות אם ''האבות המייסדים'' היו מבינים יותר בכלכלה ובפיתוח. היה עלינו להקדיש אז מאמצים בתחום הטכנולוגיה המתקדמת. במקום לעשות עבודות פשוטות בחקלאות יכלו העולים החדשים לעשות עבודות פשוטות בהרכבת טרנזיסטורים כפי שנהגו באותה תקופה היפנים.

וחוץ מזה סובסידיה היא לעולם שלילית כי היא משחיתה את מקבל הסובסידיה. הטעם לסובסידיה היא שיקול פוליטי לטווח הקצר ומחירו נזק גדול לטווח הארוך. אם ''האבות המיסדים'' שאפו לחקלאות ישראלית היה עליהם להשקיע בתשתיות כמו פיתוח חקלואת חממות בשנות החמישים ולא להעניק מים זולים לחקלאים כושלים.
_new_ הוספת תגובה



חקלאות ישראל - אחד הפרקים המוצלחים והמפוארים
רפי גטניו (יום חמישי, 04/07/2002 שעה 9:56)
בתשובה לאורי מילשטיין
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

של הציונות בעת החדשה.

בניית טרנזיסטורים הייתה אולי פותרת בעיות תעסוקה , אך לא את תהליך המידבור , איתו התמודדה ומתמודדת רק החקלאות.
להישגים שהגיעה אליהם החקלאות בארץ , אין אח ורע בעולם. ובתחום זה אנחנו באמת מהווים ''אור לגויים'' בניגוד לתחומים אחרים בחיינו. לכל זה הגענו בזכות הפתוח החקלאי.
הסובסידיה היא כלי תכנון ,המאפשר ויסות יצור בענף בו אי הודאות גדולה כתוצאה מגורמי שמים . לנטישת התכנון או חלק ממרכיביו במשק החקלאי חלק גדול בבעיית המים בה אנו נמצאים כיום.

ואחרון חביב בעניין אי פתוח חממות בשנות החמישים. פתוח חקלאות מתוחכמת לא יכולה לבוא ללא בסיס. רק הבסיס שנבנה כאן משנות החמישים , מאפשר כיום פתוח חקלאות עתירת ידע מהמתקדמות בעולם.
_new_ הוספת תגובה



במחקר החקלאי ישראל הגיע להישגים גדולים
אורי מילשטיין (יום שישי, 05/07/2002 שעה 8:22)
בתשובה לרפי גטניו
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אחי, פרופ' רם מואב ז''ל היה ראש מכון וולקני ועסק בפיתוח גנטי של דגי קרפיון ותרנגולות לבשר ואחריו שימש בתפקיד קרובי פרופ' שמעון לביא שהוא מומחה עולמי לגנטיקה של זיתים. אני עצמי למדתי בבידת ספר חקלאי ואני מכיר את הנושא באופן אינטימי.

לעומת זאת החקלאות בישראל היא ענף כושל ותמיד היה כושל.את סכנת המדבור ניתן היה לפתור יותר בזול בעזרת גנים לאומיים.

כשאומרים על משהו שהוא מפואר, סימן שאין לומר עליו משהו מהותי.
_new_ הוספת תגובה



לאורי - הקשר בין המחקר החקלאי לענף החקלאות
רפי גטניו (יום שישי, 05/07/2002 שעה 16:36)
בתשובה לאורי מילשטיין
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אורי שלום

קשריך המשפחתיים לא מפתיעים, שהרי אתה שייך לאותה קבוצה המוגדרת אצלנו ''מלח הארץ'' (ולא בציניות) על אף הדימוי האנטי ממסדי שאתה בונה לך במחקרך ובמאמריך.
ולעצם העניין, אתן לך ברשותך דוגמא ספציפית שאני מכיר מעברי הרחוק בתחום החקלאות.
קיימת בטבע בקטריה שמקורה באפריקה הנקראת ריזוביום , היודעת לקשור את החנקן שבאויר לשרשי צמחים ממשפחת הקטניות שאגוזי האדמה נמנים אליה. בקטריה זו הובאה לארץ ע''י חוקרים ישראלים , שטיפחו אותה ומצאו שיטה לגדלה על מצעים בכמויות מסחריות כך שניתן יהיה להשתמש בה במקום דישון חנקני.
באינטרקציה מתמדת עם החקלאות הישראלית, הגיעו לטפול באגוזי אדמה שכיום הוא טרוויאלי לחלוטין , בו הצנעת הבקטריה בשלב הזריעה חוסכת את כל הדישון בחנקן בכל שלבי הגידול. פתוח שחוסך הרבה כסף לחקלאות , ומייעל אותה.
ללא האינטרקציה עם החקלאות, של נסיונות בקנה מידה מסחרי, ושיטות יישום בפועל, פיתוח זה היה יכול למצוא את עצמו כעוד דבר מעניין שהתגלה , וקיים במחברות של מישהו. רק השילוב של צורך מצד אחד של ענף מפותח המוכן לקלוט את כל החידושים ולהשקיע זמן ומשאבים , ושל המחקר הטהור כמובן, מצד שני , מביאים לניצול מלוא הפוטנציאל של ההישג המדעי.
ולכן , הייתי נזהר מלהגדיר את החקלאות הישראלית באופן כה גורף ככושלת.

בברכה
רפי
_new_ הוספת תגובה



לאורי מילשטיין: תפקיד נוסף
שחור תלתלים (יום שישי, 05/07/2002 שעה 23:53)
בתשובה לאורי מילשטיין
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לחקלאות בתקופות העליות הראשונות היה תפקיד נוסף מעבר ליצור מלפפונים והפרחת השממה. הכוונה היתה ליצור אדם יהודי חדש, לעומת איש הגולה אשר מתוך הגזרות והמגבלות שהטילו עליו הגויים עסק בעיקר במסחר ובמלאכה. האם צלח הדבר? זוהי שאלה שאפשר לדון בה.
_new_ הוספת תגובה



איכרות VS חקלאות
אלכסנדר מאן (יום חמישי, 04/07/2002 שעה 15:54)
בתשובה לאורי מילשטיין
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אורי שלום,

פיתוח החקלאות בישראל היה בין היתר תוצאה ישרה של תיקון דמות היהודי הגלותי לטובת יהודי ישראלי בעל גו זקוף המחובר בשורשיו לאדמתו, ואשר עליה יהיה מוכן להילחם.

החקלאות הישראלית ניסתה לממש את האתוס הרומנטיציסטי האירופאי המצוי והמקופל בחלקים שונים של הוויית העולם הציונית, אשר ממנו ינקה מלכתחילה בין אם באופן ישיר או באופן עקיף.

בהעדר שכבת איכרים שורשית מזה דורות פנתה הציונות בארץ ישראל אל אתוס החקלאי, אשר בניגוד לאיכר מוכן לשלב בתוכו רעיונות מודרנה וחידוש על בסיס קוגנטיבי-עיוני, ומכאן תעוזתה השונה של החקלאות הישראלית בתחומים שונים.

מבחינה זו היתה החקלאות הישראלית סיפור הצלחה, אך סיפור הצלחה זמני, אולם גם במקומות אחרים בעולם הראשון עוברת האיכרות והחקלאות משברים לא פשוטים, כך שלא ניתן למקד הצלחה זמנית זו במודל הישראלי בפרט.
_new_ הוספת תגובה



לא מדויק
שקד (יום חמישי, 04/07/2002 שעה 20:14)
בתשובה לאלכסנדר מאן
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

כבר בתחילת המאה הוכשרו ע''י הבארון רוטשילד איכרים יהודים והוקמו מושבות חקלאיות.
גם בקיבוצי (ומושבי) העליה השלישית נבנתה חקלאות לתפארת.
הבעיה החלה עם חלוקת האדמות החקלאיות בשנות ה - 50, בהן, כדי לאפשר לכמה שיותר עולים להתפרנס מחקלאות, חולקו האדמות לחלקות קטנות שמקשות על רווחיות. בתמורה הובטחה סובסידיה גבוהה, שלא פעם ''פירנסה'' את החקלאים טוב יותר מהחקלאות עצמה.

יחד עם זאת, אין לחלוק על כך שבראשיתה הייתה החקלאות הישראלית אחת מאבני הדרך בציונות, וכי גם היום ממשיכים פיתוחים חקלאיים (ישירים ועקיפים) לפאר את מדינת ישראל בעולם.
_new_ הוספת תגובה



לא בדיוק, אבל בערך
אלכסנדר מאן (יום חמישי, 04/07/2002 שעה 21:37)
בתשובה לשקד
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

כשאני מדבר על מסורות איכרים אני מתכוון לקבוצות אוכלוסיה שיושבות מזה 500 שנה על אדמותיהן ומטפחות מסורת איכרית, הרחוקה מרעיונות המודרניזם או הקידמה לשמה, לפחות במודל האירופאי.

לא לחינם טען הימלר שהדם 'הארי הטהור' ביותר מצוי בקרב שכבות האיכרים אשר 'אינן מזוהמות' ברעיונות דקדנטיים וברצון למודרניזם, שלא לדבר על קירבתן הבריאה אל הטבע במובנו הפאנתאיסטי של מושג זה. שכבת האיכרות ברחבי אירופה שיתפה על פי רוב פעולה עם כל כוחות הריאקציה האפשריים, מסיבות שונות ותואמות תקופה.

היהודים בגלות, על תקן 'עם הספר והקופה הרושמת' היו אולי סוחרים מצטיינים או בנקאים ומלווים בריבית ממולחים - אך כתוצאה מאיסור רכישת אדמות לא התפתח ענף האיכרות אצל קבוצה זו, ו'חיסרון' זה ביקשה הצינות לתקן, על ידי יצירת אדם חדש וזקוף, אשר יהיה קשור בטבורו לאדמתו. בין אם היה זה הברון (ושימי לב עד כמה מגוחך העניין שקפיטליסט בנקאי יהודי מהגולה מתעסק ברעיונות 'איכריים' לכאורה) או הוגי הציונות הראשונים - שאפו כולם להתחבר חזרה אל הקרקע בארץ חמדת, ורצוי בתהליך מהיר ועשיר פאתוס כיאה לחברה שמקדשת עקרונות מסוג דת העבודה ומנסה להדביק פיגור טכני של מאות שנים.

הדבר היחידי שאנשי העליות השונות הקימו לאורו של רעיון זה היה אכן חקלאות לתפארת, אולם ייתכן שד''ר מילשטיין צודק וכי כלכלית היתה ישראל חייבת להתפתח גם בכווני טכנולוגיה מתקדמת כיפן, או בכווני עסקאות כספיות בינלאומיות, כדוגמת שווייץ.
נקודה למחשבה.
_new_ הוספת תגובה



אכן נקודה למחשבה
שקד (יום שישי, 05/07/2002 שעה 0:10)
בתשובה לאלכסנדר מאן
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

החקלאות הייתה אחת מההצלחות הגדולות של הציונות הניבנת, אבל אין ספק שמדינה שעיקר משאבייה מצויים בראשה צריכה הייתה לבנות אלטרנטיבות נוספות, ולא לקפוא על שמריה ולהגיע לשנת 2002 כשהיא עדיין מתחזקת מפעלים כושלים, כדי להבטיח פרנסה כלשהי לעובדים.
וכדאי לשים לב שדווקא בנושא החקלאות, למרות חוסר המסורת, הגיע ישראל להשגים ולפיתוחים טכנולוגים וביולוגים מרשימים.
_new_ הוספת תגובה



לאלכס:החקלאות בישראל היתה יעד רומנטי
אורי מילשטיין (יום שישי, 05/07/2002 שעה 8:28)
בתשובה לאלכסנדר מאן
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אנטי-רציונאלי. וכמו רוב היעדים הרומנטים, לרבות התפיסה הרומנטית במאה ה- 19, בעיקר בגרמניה, היא הסתיימה באסון.
_new_ הוספת תגובה



מילשטיין - החקלאות של 48 מטרתה היתה משולשת
ראובן גרפיט (יום ראשון, 07/07/2002 שעה 21:49)
בתשובה לאורי מילשטיין
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

1) תפיסת קרקעות של ערבים שעזבו / גורשו ועל ידי כך לקבוע עובדות בשטח.
2) פיזור אוכלוסיה ומתן תעסוקה להמוני העולים. לא הית האז תשתית תעשיתית, אלקטרוניקה וכדומה.
3) ליצור מקורות מזון לעם במצור ואשר חסר היה מטבע חוץ.
כל זאת לא שולל את הטיעון שכעבור 30 שנה ובמיוחד כיום , התנאים השתנו.
_new_ הוספת תגובה




חזרה לפורוםהסיפור המלא
מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי